Освен што ова е една од највкусните колачи на планетава, одличната вест е што можете сами да ја направите. Еве како. Рецептот е исклучително едноставен, а чоколадната торта е вистинско задоволство што можете да си го дозволите. Еве што треба да подготвите.
Состојки:
150 грама крем сирење
30 грама или 2 лажици кисела павлака
230 грама чоколаден бисквит
Една шолја инстант кафе
30 грама темно чоколадо
200 грама кондензирано млеко
Подготовка:
Во сад ставете крем сирење и кондензирано млеко, матете со миксер додека смесата не стане воздушеста. Додадете го кремот во смесата и продолжете да мешате. Смесата да биде светло кафена без грутки, пробајте да го проверите вкусот, односно да видите дали ви одговара јачината.
Сварете една шолја инстант кафе и истурете ја во плиток сад. Потопете ги чоколадните бисквити, еден по еден во кафето, внимавајќи да не се држат премногу долго во кафето за да не се распаднат.
Во плех ставете ја хартијата за печење. Почнете да ги ставате чоколадните колачиња на хартијата за печење, едно по едно, веројатно ќе треба да скршите парче за да добиете соодветна геометриска форма која ја покрива целата површина на дното. Земете една лажица и со неа извадете малку од смесата, рамномерно распоредете ја врз бисквитите, така што смесата целосно да ги покрие. Згора на тоа, уште еден слој бисквити, а врз нив смесата, продолжете со слоеви додека не завршите со целата количина смеса и бисквити.
Некоја торта има најмалку четири слоја. Доколку сакате да го декорирате, стопете половина од темното чоколадо и рамномерно распоредете го, а другата половина издробете ја врз вашата торта. Покријте го со најлонска фолија и оставете го во фрижидер да се стегне најмалку четири часа. Колку подолго го оставите да се излади, толку повкусна ќе биде тортата, пренесува „Домашни колачи“.



GIPHY App Key not set. Please check settings