Заедно со растителна исхрана, кралот Чарлс III има уште една диетална практика која може да ве изненади: тој избира само два од три оброци дневно. Некои од нас можеби се мачат да го поминат денот без пауза за ручек, но кралот целосно го прескокнува ручекот, пишува The Independent.
Повеќето од нас сигурно може да се поврзат со тоа. Всушност, податоците од истражувањето од 2023 година на угостителската компанија ezCater покажаа дека 48 отсто од испитаниците го прескокнуваат ручекот еднаш или повеќе пати неделно на работа, со стапки на прескокнување на ручек највисоки кај генералот З.
Кара Лидон, регистриран диететичар и консултант за исхрана, објасни како прескокнувањето оброци влијае на нашето здравје. „Нашето тело напредува ако јадеме редовно на секои три до четири часа“, рече таа. Кога прескокнуваме оброци, тоа влијае на сè, од нашиот метаболизам до нивото на енергија, здравјето на цревата, расположението, гладот и ситоста и многу повеќе, објаснува таа, според Health Digest.
Што може да се случи ако го прескокнете ручекот секој ден?
Прескокнувањето на ручекот влијае на телото не само за време на ручекот, туку и во текот на денот. Кара Лидон опишува како ако некој го прескокне ручекот секој ден, тоа би резултирало со низок крвен шеќер и екстремен глад до вечера. „Со екстремен глад, поголема е веројатноста да јадете брзо, да правите избор на храна со помала намера (како едноставни јаглехидрати кои брзо се варат) и да се прејадете до точка на непријатност“, вели Кара.
Ова беше покажано во студија од 2020 година објавена во списанието Public Health Nutrition, која покажа дека прескокнувањето на ручекот влијае на квалитетот на исхраната во следните оброци, што резултира со пониски резултати за храна како цели зрна, цело овошје, вкупен зеленчук и морска храна, но со повисоки резултати во категориите на храна како што се рафинираните житарки.
Ако некое лице го прескокне ручекот, може да забележи и замор како што поминува денот, заедно со чувство на раздразливост, анксиозност или тешкотии да се концентрира без доволно гликоза од јаглени хидрати за одржување на нашиот мозок и тело. Да, гладот навистина е нешто, вели Кара за Health Digest.
Ако немате време за ручек, јадете ужина
Редовното прескокнување на ручек може да има и долгорочни негативни ефекти. „Неколку студии покажуваат дека прескокнувањето оброци и неправилно јадење е поврзано со негативни здравствени ефекти, како што се зголемена инциденца на кардиоваскуларни болести, метаболички синдром и лошо ментално здравје“, вели Кара Лидон. Меѓутоа, ако ручекот не е опција, знајте дека ужината може да помогне.
Постојат многу едноставни грицки кои можат да го спречат попладневниот пад и да не одржуваат здрави на долг рок. Експертите од Northwestern Medicine препорачуваат лажица бадеми или сендвич со путер од кикирики полн со протеини на леб од цели зрна. Дињите се двојно задоволство за зголемување на енергијата, бидејќи покрај содржината на сложени јаглехидрати, тие се и особено хидратантно овошје. Гравот е уште еден одличен избор за ужина, но ако сте притиснати за време, ½ чаша варена леќа може да биде побрз, исто толку здрав начин да уживате во следниот оброк.



GIPHY App Key not set. Please check settings