in

Храната што сигурно ја имате во вашата кујна може да биде клучот за подобро здравје на срцето

Во неодамнешниот преглед објавен во списанието Frontiers in Nutrition, истражувачите ги споредија податоците за да ги разјаснат потенцијалните здравствени придобивки од консумирањето сиров лук.

Се покажа дека лукот е богат со хранливи соединенија, особено со сулфур. Нивното истражување се состоеше од 22 релевантни студии.

Придобивки за линијата, циркулаторниот систем….
Наодите покажаа дека потрошувачката на сиров бел лук може значително да го намали холестеролот, да го намали нивото на триглицериди и да го подобри холестеролот со липопротеини со висока густина (HDL).

Покрај тоа, откриено е дека го подобрува индексот на телесна маса (БМИ), односот помеѓу половината и колковите и т.н. фибринолитички активности, неопходни за разградување на згрутчување на крвта. Покрај тоа, овие подобрувања се поврзани со намален ризик од хронични болести како што се рак, прехипертензија, дијабетес и безалкохолни масни заболувања на црниот дроб.

Сепак, важно е да се забележи дека три од прегледаните клинички испитувања не открија значителни здравствени придобивки поврзани со потрошувачката на суров бел лук.

Ова ја нагласува потребата за претпазливо толкување на резултатите.

Досегашните истражувања базирани на екстракти
За жал, поради нивното често вклучување во додатоците во исхраната, повеќето истражувања кои ги проценуваат ефектите од консумирањето лук врз здравјето на луѓето се фокусирани на екстракти од лук или црн лук. Овие деривати на лук се добиени по индустриска обработка, потенцијално менувајќи го нивниот хемиски состав.

„Различните методи на сушење што се користат во индустријата за подготовка на различни производи од лук резултираат со намалени нивоа на состојки како што се алицин, феноли и пируват во споредба со свежо собраниот лук.

Наместо тоа, тие содржат различни производи кои произлегуваат од трансформацијата на алицин. На пример, сулфурните соединенија во свежиот лук може да бидат речиси 1.000 пати помоќни антиоксиданси во споредба со оние во екстрактот од лук“.

Понатаму, преработените деривати на лук, како оние што се користат во фармацевтските и додатоците во исхраната, се многу поскапи од суровиот лук, пишува News Medical.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Кој не треба да јаде чиа семе?

Времето кога спиеме влијае на здравјето на срцето, еве го оптималното време за легнување