in

Лоша навика и сите ја правиме: Зошто не треба да дозволите водата од кафето да зоврие двапати

Кога набрзина ставаме вода за кафе или чај, често се случува да ја паметиме само кога ќе ја снема речиси целата вода. Повеќето од нас само додаваат нова вода на веќе зовриената и го варат кафето.

Сепак, експертите тврдат дека оваа навика е исклучително штетна и дека мора што поскоро да се ослободиме од неа.

Дури и здравите минерали на овој начин стануваат штетни, што јасно се гледа на примерот на калциумот, кој на овој начин создава бигор. Истражувањата покажуваат дека двојното вриење ги зголемува арсенот, нитратите и флуорот во водата, што е многу штетно за организмот.

Светската здравствена организација предупреди дека најголемата опасност во ваквата вода за пиење е високата количина на арсен, бидејќи може да доведе до труење, проблеми со органите за варење, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања.

Што мислите?

-1 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Најчестите грешки на родителите поради кои децата се разболуваат

Ова е најдобриот женски парфем на сите времиња