in

Нутриционистот спомна важен елемент за опасност по здравјето во текот на летото: „Овде најмногу се кршат копјата“

На нашата Сандра Крижанец на Нов ден и гостуваше Ненад Братковиќ, нутриционист, со која разговараше за здравата исхрана, диетите и здравиот начин на живот. Тој упати и препораки кои се особено важни за топлите денови кои претстојат.

Ненад Братковиќ објасни каква треба да биде летната диета: „Психологијата на исхраната и несреќното слабеење обично доаѓа пред летото, сега е фаза на мир и луѓето го прифатија изгледот, иако за изгледот воопшто не треба да се зборува. туку за здравјето“, рече тој.

Нутриционистот откри кои два аспекта на исхраната се сега во фокусот: „Безбедноста на храната на плажа, односно микробиолошката безбедност“. Здравоста на храната е најважна, треба да внимаваме што носиме на плажа за да не завршиме подоцна во болница. Друг аспект е хидратацијата. Течноста не ја внесуваме само кога пиеме вода, туку ја внесуваме и со храната, тоа се нарекува врзана течност. Храна богата со вода се краставиците, дињите, лубениците и овошјето воопшто, предност треба да им дадеме на овие намирници. Нема да бидеме сити, но тоа ни дава аспекти на хидратација и ја штити нашата кожа и тело од оштетување“, изјави Братковиќ.

На прашањето дали можеме да претераме со конзумирањето овошје Братковиќ одговори: „Намирниците како лубениците имаат висок гликемиски притисок и луѓето со дијабетес ќе имаат поголема потреба да земаат инсулин“, посочи тој.

Безбедност на храна на плажа

Нутриционистот наведе кои се најголемите ризици за безбедноста на храната кога јадете оброци на плажа: „Нешто што е повторно загреано или пилешко, школки, риба, живина, скара, повеќе треба да посегнете по конзервирана храна, иако тоа не е најдобро. препорака или. Месните производи се заштитени со конзерванси“, рече тој.

Братковиќ препорача оброци без месо, сендвичи или тортиљи за оброци на плажа. Тој објасни и каква храна е најштетна за здравјето: „Солта е проблем, но на спортистите и физичките работници им е потребна сол, но тоа не ги оправдува другите да јадат солена храна додека се одмараат под чадор“, објасни тој.

Консумација на алкохол во текот на летото

„Би сакал да истакнам и еден важен елемент, а тоа е алкохолот. Овде се кршат повеќето копја, а алкохолот влијае и на дехидрација, количините се многу важни. Пивото има висок гликемиски индекс, луѓето кои имаат проблеми со шеќерот не треба да посегнуваат по пиво“, додаде нутриционистот.

Нутриционистот им препорача на што треба да ја засноваат својата летна исхрана: „Идеално време е да не се готви, луѓето имаат тенденција да се хранат здраво без да мора да готват многу. Со комбинирање на сезонската храна, можеме да поттикнеме добар статус на хидратација и статус на хранливи материи кои ни се важни“, изјави Братковиќ.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ретроградниот Меркур ќе ги поштеди овие хороскопски знаци

Кралот Чарлс го прескокнува овој оброк секој ден. Дали е тоа здраво?