Најважното прашање е колку бактерии од подот се пренесуваат во храната во тие неколку секунди
Познатото правило дека треба да јадете храна која паднала на подот во рок од пет секунди се дебатира веќе неколку децении.
Некои се убедени дека ништо лошо нема да ви се случи (ако сте доволно брзи), додека други тврдат дека ова е нехигиенско и дека можете да „соберете“ разни бактерии.
Идејата беше да се утврди колку бактерии стигнуваат до храната за толку кратко време . Експертите ставија бактерија салмонела на плочки, тепих и паркет. Пет минути подоцна фрлиле парче леб и мортадела за пет, 30 и 60 секунди. Потоа ја измериле количината на бактерии на храната.
Истата постапка ја повторуваа на секои два, четири, осум и 24 часа. Се испостави дека воопшто не е важно колку долго храната била на подот. Поважно од тоа беше колку бактерии има на таа површина, а тоа се зголемуваше со текот на времето како што бактериите се размножуваа.
Видот на подот е исто така важен. Ако вашата храна падне на тепих, ќе собере помалку бактерии отколку ако падне на плочки или паркет. Кога ќе стават салмонела на тепих, само 1 процент од бактериите се префрлиле во храната. Но, ако храната била на плочките или на паркетот, 48 до 70 проценти од бактериите се префрлале на неа.
Дали се уште е дозволено да се јаде таа храна?
Скоро идентични резултати постигна и минатогодишното истражување на Универзитетот Астон во Велика Британија. Во своето истражување, луѓето се интересирале дали можат да јадат храна од подот.
Од безбедносна гледна точка, ако имате милиони бактерии на површината, само 0,1 процент од бактериите се доволни за да ве заразат. Некои видови бактерии се шират многу брзо и потребна е само многу мала количина за да се разболите. На пример, само 10 клетки од високо вирулентна форма на ешерихија коли се доволни за да предизвикаат тешка болест, па дури и смрт кај луѓе со намален имунитет. Но, шансата оваа бактерија да се најде на повеќето површини е многу мала.
Не е важно само дали храната паднала на подот, посочуваат експертите, туку и други преносни средства како што се површините во кујната, сировата храна или нашите раце и кожа. Затоа е важно површините во кујната каде што се користи сирова храна секогаш да бидат темелно исчистени, а рацете да се мијат често и темелно. Внимавајте и на кашлањето и кивањето.



GIPHY App Key not set. Please check settings