УТРОВО ќе разговараме малку за кафето. Како точно тоа влијае на нашето тело и дали се што е напишано на интернет е вистина, дознајте во продолжение.
1. Кафето може да ве отрезни
Вистина е дека кафето нема да ви помогне да се отрезните, извинете. Можеби изгледате и се чувствувате повнимателно, но кафето не го намалува нивото на алкохол во крвта. Дури и по шолја силно црно кафе, сеуште сте пијани или мамурни. Додавањето кофеин во алкохолот во вашиот нервен систем не е многу паметна комбинација.
Дали сакате да знаете подобар начин да се отрезните? Наспијте се и пијте многу вода наместо кафе.
2. Кафето предизвикува зависност
Знаеме дека многу луѓе кои почнуваат да пијат кафе не престануваат, но тоа не значи дека вашата утринска рутина со кофеин спаѓа во категоријата на супстанци кои предизвикуваат голема зависност. И покрај тоа што луѓето случајно го користат зборот „зависност“ со нивната навика за кафе, кофеинот во кафето едноставно не е толку стимуланс.
Иако мрзливоста наутро без кафе може да ве натера да се чувствувате малку понижено, тоа не се споредува со повлекување од супстанција која создава зависност. Но, дали ќе се откажеме од кафето? Не.
3. Ако го чувате кафето во фрижидер, тоа ќе трае подолго
Чување на кафе во фрижидер всушност го изложува кафето на влага и мириси и ќе резултира со застоен пијалак, дури и ако зрната се чуваат цели. Значи, не, ако го чувате во фрижидер, кафето нема да трае подолго. Има сосема спротивен ефект.
Најдобро е да ја купите количината што можете да ја чувате во херметички контејнер разумно време на темно, ладно и суво место во кујната или оставата, чајната кујна.
4. Кафето треба да се вари со врела вода
Ако зборуваме за подготовка на добро кафе, температурата е поважна од меурчињата. Водата врие на 100 степени, што всушност е премногу жешко за да се направи добро кафе. Нам многу го сакаме турскиот, а најчесто се готви на овие простори, па ви ја пренесуваме и процедурата како правилно да се готви, според упатствата на тимот од печењето Когито во Загреб.
Како правилно да сварите турско кафе
Меленото кафе ставете го во млака вода и не мешајте, само оставете го самото да падне до дното на лонец. Прекумерното мешање резултира со прекумерна екстракција. Почекајте да се смири.
Потоа ставете го на оган и почекајте малку да се подигне. Во тој момент веднаш тргнете го од оган и оставете го десетина минути да се таложи талогот. И тоа е сета мудрост.



GIPHY App Key not set. Please check settings