in

Девојка има повеќе од 100 различни алергии: Само 13 намирници на менито

Девојка од Калифорнија има исклучително редок синдром на активирање на мастоцитите. Може да јаде само 13 намирници бидејќи е алергична на се останато.

Џена Гештетнер е 21-годишна девојка од Лос Анџелес на која и бил дијагностициран синдром на активирање на мастоцитите (MCAS), пренесува N1 Словенија.

MCAS е состојба во која пациентот постојано доживува симптоми на анафилакса – алергиски симптоми на коприва, оток, низок крвен притисок, отежнато дишење и тешка дијареа.

Гештетнер изјави за Fox News Digital дека имала навидум неповрзани здравствени проблеми во текот на нејзиниот живот.

„Отсекогаш сум бил ранлив. „Имав чувствителна кожа, чувствителен стомак и секогаш брзо се разболував или болев“, додаде таа. Кога имала околу 12 години, се влошило, додава таа.

Открила дека нејзините симптоми – болка, гадење, замор и вртоглавица – почнале да се влошуваат кога јадела одредена храна. Секој пат реакциите на одредена храна биле посилни.

Кога имала 18 години, јадела само 15 јадења – знаела дека очајно и требаат одговори.

Не само за физичко, туку и за ментално здравје. По долгогодишно талкање во темнината, ѝ беше дијагностициран MCAS.

Откриле дека таа не е алергична на само 13 намирници. Така, нејзиното мени вклучува бела риба, мисирка, боранија, тиквички, краставици, лимета, урми, грозје, малини, круши, семки од чиа, семки од воден крин и маслиново масло.

Студентка од Универзитетот во Јужна Калифорнија вели дека нејзиниот најголем предизвик е да јаде надвор.

„Повеќето ресторани немаат храна што можам да ја јадам, па обично морам да ги проверам менијата на неколку места пред да најдам некое што функционира“, изјави таа.

Потоа треба да се јави во ресторанот и да се увери дека готвачите правилно ја подготвуваат храната за да не биде контаминирана.

„Во секој случај, јас сум многу загрижен за јадење надвор, бидејќи дури и мали количини на друга храна може да предизвикаат реакција.

Гештетнер секој ден ужива во истите работи. Таа јаде пудинг од чиа семе за појадок, растителни протеини за ручек и вечера и овошје како ужина.

Важно и е да внесува доволно калории и покрај малиот избор се грижи за урамнотежена исхрана која е доволно хранлива, нагласува таа.

Меѓу главните намирници кои таа мора да ги избегнува се оризот, тестенините, лебот, крекерите, црвеното месо, пилешкото, салатата, јаболката, лимоните и зачините.

Таа денес на социјалните мрежи споделува рецепти и искуства од животот со оваа болест.

„Луѓето реагираа многу позитивно на мојата содржина, бидејќи се чувствуваа потврдени и мотивирани да продолжат напред и да ги видат своите предизвици во позитивно светло“, рече таа.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Хеди Ламар не беше само холивудска убавица – сите ние денес ги користиме нејзините изуми

ВИДЕО Палачинки од шише: Хит рецепт без многу валкани садови