in

И кралот Милан го обожаваше: Ова место на југот на Србија е скриен бисер и има една од најубаво украсените плажи

Патуваме низ Србија и уживаме во нејзините пејсажи. А ние постојано сме кажале дека и тоа што нашата земја нема море не е недостаток, напротив, има прекрасни плажи на реките и езерата, а една од нив се наоѓа на југ.

Имено, станува збор за плажата во Власотинац.

Власотинце има долга историја

Иако местото не било од големо значење во антиката, работите се смениле по првиот бран на населување на јужните Словени на Балканскиот Полуостров.

Според турски извори, во 1516 година тоа било културно и земјоделско седиште. Населбата се нарекува под турското име „Власотинац“ и е дел од софискиот санџак, а интересно е и тоа што во 19 век Власотинци подигнале дури 4 бунтови против Турците – поради што не во Власотинац била изградена единствена џамија.

Кралот Милан бил особено воодушевен од Власотинчани и таму престојувал дури 3 пати, поточно во првата година од ослободувањето, за време на Српско-бугарската војна и во 1887 година кога ја посетил црквата во Власотин.

Власотинце е опкружено со прекрасна природа, а може да се пофали и со плажа на Власина. Во негова близина се наоѓа Манастирот, кој е поврзан со традиција која датира од средниот век, во времето на Стефан Немања, имено, постоел манастир со училиште, посветен на Преносот на моштите на св. Николе кај устието на Брезовичкиот поток (во популарниот монашки поток) во Власин, кој се смета за најстарото богослужение во околината на Власотинац. Се верува дека манастирот бил срушен од Турците, веројатно во 17 век, а остатоците од манастирот биле пренесени во Ќустендил.

Според преданието, во манастирот живееле тројца браќа монаси: Душан, Угљеша и Стајко. Душан и Угљеша биле ѕверски убиени од Турците, а Стајко избегал и го основал блиското село Стајковце. Старото село се споменува во 1516 година без жители и во 1526 година кога имало 5 домаќинства. Се верува дека првите жители, Србите, биле принудени да обезбедат слободен премин за турските каравани покрај реката Власина во клисурите на планината Буковик, како напредни стражарски единици (дербенџијас), сè до Константинопол.

Вакви населби биле основани само со христијанско население, а имало и насилни населби. Бидејќи животот на рајата под Турците во тие населби беше тежок, тогаш народот излезе од улица.

Доколку престојувате во овој крај, можете да уживате во привлечноста на Власина, да го посетите водопадот „Волшебната долина“ или да се повозите до Власинското Езеро, а во непосредна близина е магичната Грделичка клисура, а на секој агол можете да најдете нешто што ќе ве воодушеви и ќе ве натера навистина да уживате во природната убавина.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Од љубов, преку опсесија до одмазда – како да се ослободите од љубовниот демнач

ИВАН И ЈЕЛЕНА ГО РЕШАВААТ ПРОБЛЕМОТ ВО КРЕВЕТ: По неколку минути се беше ГОТОВО