in

Од љубов, преку опсесија до одмазда – како да се ослободите од љубовниот демнач

Жртвите на демначи по раскинувањето не треба да гледаат низ „розови“ очила на несоодветното однесување на нивните поранешни партнери, туку треба цврсто да усвојат отфрлачки став. Ако ни тоа не помогне, најдобро решение е да се јавите кај надлежните за да се заштитите. А која е целта на личноста што ја сакаш да се трансформира во таа што те демне.

Ливчиња од роза или вашето омилено чоколадо пред вашиот стан, така холивудските филмови го прикажуваат обидот на поранешниот партнер да не освои. Но, реалноста е често поинаква.

Поблиску до реалноста на однесувањето на демначот, тоа е прикажано во серијата на Нетфликс Бебе ирваси, како што е сајбер демантирањето на социјалните мрежи, бројни пораки во кои има изливи на љубов и закани.

Жртвите на демнат често се плашат да се вратат во својот дом бидејќи не знаат што може да ги чека, а понекогаш и нивното семејство е загрозено.

Одбивање

На жртвите може да им се помогне со разбирање што всушност ги мотивира поранешните партнери да ги следат, велат психолошките истражувачи.

Некои љубовници може да тагуваат за „изгубената“ љубов, без оглед на тоа колку била кратка врската, вклучително и една ноќ, што доведува до опсесија.

Други, пак, може да станат опседнати поради отфрлање, бидејќи не преминале од фазата на запознавање во врска. Размислете за двете причини за да ја разберете динамиката на врската.

Одмазда

Истражувачите дошле и до заклучок дека луѓето кои тешко се контролираат и имаат опсесивни особини, имаат желба да му се одмаздат на поранешниот партнер.

Тие се мотивирани од постигнувањето на целта што си ја поставиле – враќањето на партнерот, како и самата желба за помирување.

Исто така, со мали разлики, ова важи и за мажите и за жените, но мажите имале понасилни начини на следење.

Дефинитивно – не

Жртвите на демначите кои некогаш им правеле романтични гестови треба да се погрижат да не го гледаат однесувањето на својот поранешен партнер низ розови очила.

Кога препознаваат патолошко однесување, тие се во предност бидејќи можат да преземат чекори за да се заштитат, па дури и да побараат помош од властите.

Психолозите препорачуваат да не паѓате во нивните подмолни замки, како и цврсто да прифатите одбивачки став кој ќе ги одврати од понатамошно следење, пренесува rts.rs.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ОВИЕ ДВЕ РАБОТИ НА ТОПЛОВО БУКВАЛНО МОЖЕ ДА ВЕ УБИЈАТ Лекарите најавија: Нè чека пекол!

И кралот Милан го обожаваше: Ова место на југот на Србија е скриен бисер и има една од најубаво украсените плажи