in

Ова се петте најчести грешки што ги прават луѓето над 50 години, а кои го оштетуваат нивното здравје

Експертите предупредуваат на важноста луѓето постари од 50 години да го намалат внесот на алкохол и храна која ги стимулира воспалителните процеси во телото и да не ја занемарат важноста на социјалната поврзаност, која го намалува ризикот од деменција.

Со текот на годините, мускулите во телото почнуваат да губат флексибилност, сила и издржливост, а поради стеснувањето на крвните садови, срцето работи со дополнителна моќ за да обезбеди правилно функционирање на циркулаторниот систем.

Како резултат на овие промени, на луѓето над 50 години им се советува да го приспособат својот животен стил на потребите на своето тело и да ги направат потребните промени во исхраната и физичката активност за да обезбедат најздраво можно стареење.

Сепак, според експертите, повеќето луѓе постари од 50 години прават пет големи животни грешки кои имаат негативен ефект врз целиот организам, а нивното менување го намалува ризикот од болести како што е деменција и обезбедува подобрена подвижност и правилно функционирање на циркулаторниот систем. .

Прекумерно внесување алкохол

За време на зрелата средна возраст, многу луѓе често уживаат во една или две чаши вино, но Националниот институт за стареење на САД предупредува дека внесот на алкохол може да ги влоши постоечките здравствени проблеми.

Консумацијата на алкохол е особено проблематична во комбинација со лекови, а одредени студии покажаа дека станува потешко да се толерира со возраста, што резултира со падови, скршеници на коските и други несакани несреќи.

Недостаток на вежби за зајакнување на мускулите

Многу возрасни мислат дека како што влегуваат во средна возраст, кардио тренингот како трчање, пливање или возење велосипед е граница, но експертите укажуваат на важноста на вежбите за зајакнување на мускулите.

Вежбите кои ја зајакнуваат мускулната маса се од суштинско значење за зголемување на издржливоста при физички напор и подобрување на координацијата, што го спречува падот, една од главните причини за смртност во староста.

Недостаток на влакна

Структурните промени во дебелото црево почесто можат да предизвикаат проблеми со запек, предупредуваат експертите од клиниката Мајо. Недостатокот на физичка активност, недоволното внесување вода и премалиот внес на влакна се најчестите причини за дигестивни проблеми.

Препораката е зголемен внес на зеленчук, овошје, интегрални житарки и наут и намалена потрошувачка на млечни производи, масно месо и слатки.

Јадење храна која предизвикува воспалителни процеси

Науката одамна утврдила дека пржената храна и слатките и грицките предизвикуваат различни воспалителни процеси во телото.

Затоа, зрелата зрелост е повеќе од вистинско време да се ослободите од овие избори на храна, особено затоа што докажано е дека тие го поттикнуваат стареењето на мозокот и го зголемуваат ризикот од деменција.

Истражувањата исто така докажаа дека исхраната како медитеранската, богата со риба, зеленчук, мешунки и јаткасти плодови, има видлив позитивен ефект врз здравјето на мозокот и го намалува ризикот од деменција за дури 35 проценти.

Недостаток на социјална поврзаност

Социјалната изолација и чувството на осаменост станаа изразен проблем за време на пандемијата, а особено загрижува фактот што тие го зголемуваат ризикот од деменција и го забрзуваат падот на когнитивните способности.

Иако моментите поминати во топлината на домот за многумина се ненадминато искуство, лекарите привлекуваат внимание на фактот дека поминувањето време со семејството и пријателите позитивно влијае на менталните функции и го намалува ризикот од невродегенеративни болести.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Студија: Јадењето премногу сол доведува до затнување на артериите

Експертите откриваат колку долго треба да трае попладневната дремка