Со овој рецепт ќе ја направите најдобрата телешка супа.
Телешката супа е преполна со месо и зеленчук, а можете да ја послужите пред ручек или како замена за главниот оброк. Ќе ви го зајакне телото, а подготовката е прилично едноставна и брза.Месото мора прво да го пропржите бидејќи така ќе биде повкусно. Најчесто го служат на прослави и кога има празници, па затоа е одлична идеја и за велигденски ручек. Велат дека најдобар е оној од кафеана, но со овој рецепт ќе го надминете и тоа.
Состојки:
- 600 гр телешко месо
- 1 кромид
- 2-3 лажици масло
- 2 литри
- 2 моркови
- 2 компири
- 2-3 ловорови листови
- 2 лажици брашно
- 1 лажичка мелена слатка пиперка
- 2 жолчки
- 200 гр кисела павлака
- 1 китка магдонос магдонос
- сок од лимон
Подготовка:
- Во тавата сипете малку масло, па пропржете го ситно исечканиот кромид, а кога ќе омекне додадете го месото исечено на коцки. Откако месото ќе зоврие, додадете вода, зрната бибер, сол, ловоров лист, моркови исечкани на коцки и компири. Намалете ја топлината и варете додека месото и зеленчукот не омекнат.
- Брашното, слатката мелена пиперка измешајте ги со вода и состојките да нема грутчиња. Добиената смеса истурете ја во супата. Гответе додека не зоврие, па тргнете го од шпоретот. Во смесата со жолчки истурете малку супа, а потоа кога ќе се соедини вратете ја во супата. Тоа го правите додека е жешко. Добро измешајте и вашата супа е готова.
GIPHY App Key not set. Please check settings