Дождот и влажноста, во комбинација со сонцето, во последниве денови го поттикнуваат растот на печурките и лисиците во дабовите шуми. Сепак, секогаш треба да бидете внимателни кога берете печурки. Труењата се чести, особено кога станува збор за сушени печурки, предупредува д-р Александар Кнежевиќ, миколог од Биолошкиот факултет на Универзитетот во Белград.
Започна сезоната на берба на печурки, се продаваат печурки, печурките се користат во исхраната на домаќинствата каде што луѓето одат на одмор. На што треба посебно да внимаваме, предупредува гостинот на Утринската програма д-р Александар Кнежевиќ, доколку јадеме печурки кои не се од пазар со декларација за видот и потеклото на робата, важно е да знаеме кој ни го послужува јадењето со печурки и дека имаме доверба во тие луѓе дека се врвни познавачи на печурките.
„Апсолутно, стопроцентната доверба е единствениот начин да уживате во печурките, кои инаку се важен извор на минерали и витамини и благотворно делуваат на организмот и треба да се јадат“, нагласува Кнежевиќ.
Кај нас најчесто се продаваат и собираат диви видови како што се печурките и лисиците, а од неодамна доста популарни се и тартуфите, додава гостинот на Утринската програма. Сепак, тартуфите не се толку често во шумите, па затоа е невозможно да се помешаат со која било друга печурка, па дури и не можат да се одгледуваат. Познато е дека тешко се наоѓаат и дека постојат посебни начини за нивно наоѓање, поради што, меѓу другото, се толку ценети и скапи.
Отровни печурки од печурки
Според д-р Александар Кнежевиќ, во Србија има околу 30 видови печурки кои можат да предизвикаат труење со смртен исход. Не е голема бројка ако се погледне вкупниот број на видови, но проблемот е што тие лесно може да се помешаат со некои видови печурки што се јадат.
„Тоа се таканаречените doppelgänger печурки, популарно познати како печурки кои имаат свои колеги, во јадливи видови. И тука е проблемот. Најчести замени се зелената копче печурка, позната во професијата како amanita phalloides, печурката која има најмногу труења со смртни последици. Може да се помеша со golubača, вид од родот Rusula, може да се помеша со шумски шампињон“, забележува микологот.
Смртноста при голтање зелена пупка е некаде од 30 до 50 отсто од затруените, а тоа се најчестите случаи со смртен исход во Србија. За среќа, овие труења не се случуваат толку често, а индивидуалните труења со печурки можат успешно да се санираат на клиниките со одредени мерки.
„Сепак, никогаш трајно. Оштетувањето обично останува на црниот дроб и бубрезите, но да речеме 2022 година е годината која ни даде добро предупредување како изгледа кога ќе дојде до труење, веројатно со оваа печурка, кога исто така имаше труење во Шабац со смртен исход. со десетина лица кои биле во тешка состојба на клиниката за токсикологија при ВМА. Има години кога немаш такви труења, претходно во 2009 година имаше големо труење со смртни исходи на пример“, додава Кнежевиќ.
Квалитет и пазар на печурки во Србија
Има печурки кои се ретки и ги има само во неколку земји во Европа, а Србија е една од оние земји каде што може да се најдат, вели гостинот на Утринската програма.
„Кај нас печурките се популарни затоа што се купуваат како храна и има откупни станици каде се собираат печурките, односно се купуваат за извоз. Србија има разновиден флористички состав, односно дендролошки состав, кој поволно влијае на растот и развојот на различни видови печурки. Печурките од нашите краишта се квалитетни, добри се за маркетинг и извоз и можам да кажам дека овој бизнис станува се попопуларен кај луѓето кои професионално се занимаваат со тоа“, нагласува микологот.
Нема прецизни податоци за количината на извезени печурки, но вредноста на извозот на печурки од Србија е околу 20 милиони евра.
Каде е безбедно да се купат печурки?
Што се однесува до откупот на печурките, на откупните пунктови каде што се откупуваат за продажба, а со закон тие места се обврзани да имаат стручно обучено лице кое ги проверува печурките, вели д-р Александар Кнежевиќ.
„Што се однесува до сите други места каде што можете да купите печурки, ако не сте сигурни дека тие се вистинскиот вид, јас секогаш ве повикувам на претпазливост. Ако не сте сигурни, не земајте нешто од природата, особено ако се работи за сушени печурки каде што не можете ни јасно да видите какви видови се. Тука би бил апсолутно внимателен“, посочува микологот.
Сувите печурки ја менуваат формата, ја менуваат бојата и најчесто се сечат, а врз основа на она што го гледаме во сувата состојба, невозможно е да се знае за каков вид се работи.
Во спротивно, не треба да се двоумите да купите сушени печурки доколку се од докажани видови за јадење, бидејќи од нив ќе имаме поголемо количество на активни материи и влакна во биомасата која е сува.
„Луѓето веруваат дека со сушење, отровната печурка може да се користи во храната, односно дека отровите се отстрануваат со сушење. Не, тоа обично не е така и само полошо влијаете да имате поголема концентрација на токсични материи во вашите печурки“, предупредува микологот д-р Александар Кнежевиќ, пишува rts.rs.



GIPHY App Key not set. Please check settings