in

ТРИК НА ИСКУСНИ ДОМАЌИНКИ! Како да ја одржувате вашата храна свежа

Домаќинките споделија посебни трикови за да ги одржуваат секогаш свежи зачините, сирењето, павлаката, брашното, бобинките, лебот, јаболката и бананите.

За секој вид на храна постои посебен трик кој ќе и помогне да остане свеж што подолго.

Ова се ситуации кои се случуваат речиси секој ден во домаќинството. За да не ја трошите храната непотребно, следете ги овие совети за вашата храна да биде секогаш свежа. А во тоа можат да ви помогнат работите кои сигурно ги имате во кујната.

Свежи зачини

Вишокот зачини можете да го зачувате така што ќе ги исецкате и ќе ги ставите во стаклена тегла, а потоа ќе ги прелиете со маслиново или друго масло. Подоцна, доколку е потребно, додадете во садовите.

Свежо сирење и крем

Најдобар начин за зачувување на свежото сирење и павлака е да ги превртите наопаку заедно со садот во кој се наоѓаат и да ги ставите во фрижидер. На овој начин се создава вакуумски ефект кој ја забавува репродукцијата на бактериите.

Брашно, палента и овесна каша

Ако сакате да го зачувате брашното од мали инсекти кои сакаат да останат во него, земете топла гума за џвакање, завиткајте го во фолија и ставете го во кесичка со брашно. Користете го истиот метод за складирање на палента, овесна каша и други зрна каде што може да се најдат инсекти.

Бобинки

Бобинките како што се боровинките ќе траат подолго и ќе останат посвежи ако ги измиете со специјална течност по купувањето. Така, во шолја ставете две лажици оцет, исплакнете ги и ставете ги во фрижидер.

Леб

Доколку сакате лебот подолго да остане свеж и мек и да спречите појава на мувла, заедно со лебот ставете лист целер во кесичката.

Јаболка

Ако сте исечкале јаболко на парчиња и сте сфатиле дека нема да го јадете, спојте ги во круг и прицврстете ги со ластик за да се гледа само лушпата однадвор. Ова ќе го забави потпенувањето на јаболкото.

Сушено овошје

Чувајте го сувото овошје во цврсто затворен стаклен сад на ладно место. Така подолго ќе остане мека и сочна.

Банана

Врвот на бананата завиткајте го во проѕирна фолија. Така ќе траат три до пет дена подолго од вообичаеното без да почнат да се расипуваат. Овој трик е особено корисен со органски одгледани банани.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Наместо со кафе, утрото започнете го со овој магичен сок: Ќе „пукнете“ од енергија, а вирусите ќе бегаат од вас

РАСКИНА ОМИЛЕНИОТ ПАР НА ХОЛИВУД? Актерката ги изненади СИТЕ