Новинарката на The Healthy една недела јадела хот дог секој ден и забележала одредени промени.
Проблеми со преработеното месо
Медицинската сестра Латоја Јулче предупреди дека виршлите содржат многу заситени масти. Таа, исто така, забележа како преработеното месо, како што се сланина, колбаси, сланина и филета се поврзани со поголем ризик од рак на дебелото црево, пренесува The Healthy.
Студија од 2022 година, исто така, покажа дека преработената храна е поврзана со прерана смрт.
„Светската здравствена организација ги класифицира месните производи како канцерогени од групата 1, што значи дека има доволно докази дека тие можат да предизвикаат рак“, предупреди докторката Парисија Варакало.
Зголемено чувство на жед
Новинарката истакна дека цела недела чувствувала зголемена потреба да пие вода.
Виршлите се храна која содржи голема количина на натриум, што придонесува за зголемена потреба за пиење вода.
„Натриумот игра улога во балансирањето на течностите во телото, а прекумерниот внес може да ја наруши оваа рамнотежа, предизвикувајќи телото да сигнализира дека му треба повеќе вода. Ова е заштитен механизам кој помага да се разреди вишокот натриум“, објасни Варакало.
„Се чувствував пополно“
Преработеното месо е протеинска бомба. Новинарката истакна дека има навика да јаде грицки попладне, но не се чувствувала исто додека јадела виршли.
Виршлите се богати со масти и протеини, кои се познати по нивното заситувачко дејство“, вели Варакало. „Мастите особено го забавуваат варењето, а со тоа го продолжуваат чувството на ситост“, додава тој.
„Сепак, типот на маснотии што се наоѓа во виршлите се заситени масти, кои се поврзани со покачени нивоа на „лошиот“ холестерол (ЛДЛ) и поголем ризик од кардиоваскуларни болести“, истакна таа.
„Се чувствував тромо, а варењето ми беше тешко“
Новинарката истакнала дека поради јадењето виршли се чувствува тромо и дека има зголемена потреба да оди во тоалет.
„Може да се појават симптоми на иритиран гастроинтестинален тракт, особено ако телото е навикнато на здрава исхрана. Телото може да промовира брзо отпад [отстранување] за да ја одржи својата рамнотежа“, истакна Џулце.
Варакало исто така додаде дека високата содржина на маснотии во виршлите може да предизвика дијареа или течна столица кај некои луѓе.
Виршлите често содржат адитиви и конзерванси кои можат да го иритираат гастроинтестиналниот тракт.
Чувството на замор Јулка го објаснува со тоа што телото работи 10 пати понапорно за да го свари преработеното месо во споредба со храната на база на вода.



GIPHY App Key not set. Please check settings