in

Биотин – здравствени придобивкиБиотин – здравствени придобивки

Биотинот, познат и како витамин H, е еден од 

Биотинот, познат и како витамин H, е еден од витамините Б кои играат улога во процесите на конверзија на енергијата во телото.

Биотинот е важен за здравјето на кожата, косата, очите, црниот дроб и нервниот систем.

Тој е клучен хранлив елемент за време на бременоста , бидејќи е важен за растот на ембрионот.

Препорачан внес

Се препорачува адолесцентите и возрасните да земаат помеѓу 30 и 100 микрограми  биотин дневно.

Биотинот е растворлив во вода, а вишокот се излачува во урината.

Земањето додатоци на биотин, дури и ретко, може да предизвика благи несакани ефекти како гадење и варење.

Биотин и дијабетес

Некои студии сугерираат дека кај пациенти со дијабетес тип 2 , внесот на биотин е важен за регулирање на нивото на шеќер во крвта . 

Друга студија спроведена во лабораториски услови покажа дека биотинот може да помогне да се спречи оштетување на бубрезите кај пациенти со дијабетес тип 1 зависен од инсулин.

Недостаток на биотин

Недостатокот на биотин е ретка состојба, но доколку се развие се манифестира со  опаѓање на косата или појава на лушпест црвен осип.

Понекогаш дефицит на биотин може да се појави за време на бременоста .

Биотинот е важен за здравјето на бебето, поради што се препорачува да се земаат комбинирани комплекси кои содржат фолна киселина и биотин за оптимално здравје на бебето.

Сепак, високите дози на биотин можат да бидат опасни за здравјето на фетусот, па затоа дозата мора да биде правилно доделена.

Храна богата со биотин

  • Жолчка;
  • Внатрешни делови;
  • Јаткасти плодови – бадеми, кикирики, пекан и ореви;
  • Путер од ореви;
  • Соја и други мешунки;
  • Цели житарки и житарки;
  • Карфиол;
  • Банани;
  • печурки;

Преработката на храна може да ја промени ефикасноста на содржаниот биотин, поради што се препорачува да се јаде сирова или помалку преработена храна која содржи поактивен биотин.

Се препорачува  хранливите материи да се добиваат од природни извори.

Иако биотинот е неопходен за телото да функционира правилно и суплементите може да бидат корисни кај пациенти со бременост и дијабетес, сè уште нема доволно достапни податоци и придобивките од биотинот сè уште се истражуваат.

Јадењето урамнотежена, разновидна и здрава исхрана која содржи повеќе непреработена или минимално обработена храна е клучна за одржување на оптимално здравје.Прочети още на: Биотин – ползи за здравето | Puls.bg – https://www.puls.bg/dieti-c-22/biotin-polzi-za-zdraveto-n-46078витамините Б кои играат улога во процесите на конверзија на енергијата во телото.

Биотинот е важен за здравјето на кожата, косата, очите, црниот дроб и нервниот систем.

Тој е клучен хранлив елемент за време на бременоста , бидејќи е важен за растот на ембрионот.

Препорачан внес

Се препорачува адолесцентите и возрасните да земаат помеѓу 30 и 100 микрограми  биотин дневно.

Биотинот е растворлив во вода, а вишокот се излачува во урината.

Земањето додатоци на биотин, дури и ретко, може да предизвика благи несакани ефекти како гадење и варење.

Биотин и дијабетес

Некои студии сугерираат дека кај пациенти со дијабетес тип 2 , внесот на биотин е важен за регулирање на нивото на шеќер во крвта . 

Друга студија спроведена во лабораториски услови покажа дека биотинот може да помогне да се спречи оштетување на бубрезите кај пациенти со дијабетес тип 1 зависен од инсулин.

Недостаток на биотин

Недостатокот на биотин е ретка состојба, но доколку се развие се манифестира со  опаѓање на косата или појава на лушпест црвен осип.

Понекогаш дефицит на биотин може да се појави за време на бременоста .

Биотинот е важен за здравјето на бебето, поради што се препорачува да се земаат комбинирани комплекси кои содржат фолна киселина и биотин за оптимално здравје на бебето.

Сепак, високите дози на биотин можат да бидат опасни за здравјето на фетусот, па затоа дозата мора да биде правилно доделена.

Храна богата со биотин

  • Жолчка;
  • Внатрешни делови;
  • Јаткасти плодови – бадеми, кикирики, пекан и ореви;
  • Путер од ореви;
  • Соја и други мешунки;
  • Цели житарки и житарки;
  • Карфиол;
  • Банани;
  • печурки;

Преработката на храна може да ја промени ефикасноста на содржаниот биотин, поради што се препорачува да се јаде сирова или помалку преработена храна која содржи поактивен биотин.

Се препорачува  хранливите материи да се добиваат од природни извори.

Иако биотинот е неопходен за телото да функционира правилно и суплементите може да бидат корисни кај пациенти со бременост и дијабетес, сè уште нема доволно достапни податоци и придобивките од биотинот сè уште се истражуваат.

Јадењето урамнотежена, разновидна и здрава исхрана која содржи повеќе непреработена или минимално обработена храна е клучна за одржување на оптимално здравје.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Мерцедес ќе прави автомобили во кои луѓето никогаш нема да загинат

Се срами жабата Васко