in

Што може да се случи со вашето тело ако престанете да јадете црвено месо?

Без разлика дали сакате да ги зачувате животните и животната средина или да ја прилагодите вашата исхрана, исфрлањето на црвеното месо од вашата секојдневна исхрана може да направи бројни промени. Според Националната здравствена служба, месото е добар извор на протеини, витамини и минерали во вашата исхрана. Сепак, се препорачува да не се јаде премногу црвено, преработено или масно месо.

Може да изгубите неколку килограми

Црвеното месо има висока калориска вредност, па доколку го исфрлите од исхраната би можеле да изгубите неколку килограми, пишува Klix.ba.

Тој е добар извор на протеини, но содржи значително повеќе калории од другите извори на протеини како грав или тофу.

„Повеќето порции месо се повисоки од реалните потреби за протеини“, вели нутриционистот Сали Ворен.

Помалку надуеност

Телото го вари црвеното месо побавно од другите намирници, поради што може да почувствувате запек, болки во стомакот и зголемени гасови после оброк со црвено месо.

Иако може да доживеете варење веднаш по исклучувањето на црвеното месо, ова е главно резултат на јадење повеќе здрава храна богата со растителни влакна.

На долг рок, ќе го зголемите количеството на здрави бактерии во цревата, што може да го намали воспалението низ вашето тело и да направи да се чувствувате помалку надуени.

Нивото на холестерол може да ви се намали
Со исклучување на црвеното месо, ќе го намалите внесот на заситени масти, што е поврзано со повисоки нивоа на холестерол.

Американското здружение за срце препорачува да консумирате не повеќе од пет до шест проценти од дневните калории од заситени масти.

Оваа рамнотежа го намалува ризикот од висок холестерол, што може да доведе до таложење на наслаги на ѕидовите на артериите, што дополнително води до коронарна артериска болест, срцев удар, мозочен удар и болести на периферните артерии.

Може да го намалите ризикот од одредени видови на рак
Со исклучување на месото, можете да го намалите ризикот од рак на дебелото црево. Во 2015 година, Светската здравствена организација (СЗО) го класифицира црвеното месо како можен канцероген, што значи дека може да предизвика рак.

Исто така, готвењето црвено месо на високи температури го стимулира производството на неколку соединенија кои можат да предизвикаат рак на дебелото црево кај луѓето со генетска предиспозиција.

Преработеното црвено месо, како што се виршлите и колбасите, исто така содржат нитрати, и природно и како дополнителни конзерванси. Се смета дека нитратите придонесуваат за развој на рак.

Може да го намалите ризикот од сериозни болести

Ако престанете да јадете црвено месо, тоа би можело да го намали ризикот од многу болести.

Нутриционистот Сали Ворен вели дека црвеното месо може да содржи големи количини на заситени масти, што е поврзано со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести, дебелина и дијабетес.

Можеби ќе имате повеќе енергија
За добра енергија ни треба здраво срце, здрав дигестивен систем и здраво тело и дух. Замената на црвеното месо со поздрава храна, како што се грав, растителни масти, цели зрна, овошје и зеленчук, може да резултира со повисоки нивоа на енергија.

Ќе и помогнете на околината
Одгледувањето животни за храна бара огромни количини земја, храна, енергија и вода.

Дури 51 процент или повеќе од глобалните емисии на стакленички гасови се предизвикани од одгледување животни, според извештајот објавен од Институтот Worldwatch.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ако уринирате повеќе од два пати во текот на ноќта, може да ги имате овие здравствени проблеми

Пет дневни навики кои најмногу му штетат на вашиот имунитет