Сите сме слушнале за чудата на јаболков оцет. Се верува дека придонесува за неколку здравствени придобивки и дури се верува дека помага во борбата против болестите. Според една студија, јаболков оцет може да помогне при дијабетес со намалување на шеќерот во крвта после оброк. Исто така, се верува дека го намалува лошиот холестерол, го зголемува добриот холестерол, ги намалува триглицеридите, па дури и крвниот притисок.
Дополнително, откриено е дека јаболковиот оцет има способност да го подобри здравјето на цревата и да го намали воспалението во телото што придонесува за автоимуни болести, вклучувајќи ревматоиден артритис и мултиплекс склероза. Исто така, се покажа дека промовира формирање на здрави цревни бактерии и ги ублажува кожните состојби како што се егзема и псоријаза.
Сепак, како и со сè друго, премногу може да биде штетно и да доведе до некои опасни несакани ефекти.
Може негативно да влијае на варењето
Иако во мали количини, јаболковиот оцет може да биде корисен, тој може да го попречи варењето кај некои луѓе. Кога пиете премногу – повеќе од две лажици – може да почне да се меша со апсорпцијата на други хранливи материи. Ова предизвикува храната да седи во вашиот стомак со часови и го одложува празнењето на желудникот. Во екстремни случаи, ова доведува до гастропареза, што може да доведе до надуеност, варење, гадење, повраќање и многу повеќе. Гастропарезата, или одложеното празнење на желудникот, исто така може да ја спречи правилната апсорпција на препишаните лекови.
Пиењето чист јаболков оцет без разредување со вода потенцијално може да предизвика изгореници на грлото и хранопроводникот и да ја уништи забната глеѓ поради неговата висока киселост. Може да предизвика и варење.
Несакани ефекти од прекумерна употреба на оцет
Долготрајната употреба на јаболков оцет има потенцијал да предизвика сериозни несакани ефекти. Иако се потребни повеќе истражувања, една долгорочна студија опишала 28-годишна жена која пиела над 200 мл јаболков оцет секој ден шест години. Таа завршила хоспитализирана поради ниско ниво на калиум и други промени во крвта. Додека била во болница, и била дијагностицирана остеопороза – болест која влијае на густината на коските – која обично ги погодува постарите лица. Лекарите веруваат дека минералите биле извлечени од нејзините коски за да се спротивстават на високите нивоа на киселина во оцетот.
Кога имате ниски нивоа на калиум, може да почувствувате и мускулни грчеви, слабост и замор. Ова уште повеќе ги загрижува луѓето кои земаат лекови за крвен притисок, како што се диуретиците. Ако сакате да го вклучите јаболков оцет во вашата дневна рутина, најдобро е да започнете полека со една кафена лажичка разредена со 200 ml вода. Сепак, консултирајте се со вашиот лекар пред да започнете.



GIPHY App Key not set. Please check settings