in

Дали секогаш ја загревате рерната пред да подготвите храна? Еве кога не треба

Дали ви се случило набрзина да прочитате рецепт и да не сте виделе навреме да ја вклучите рерната порано за да ја загреете?

Проблемот не е во загревањето на рерната, туку во тоа што овој процес трае долго. Експертот Лори Клајн изјави за Real Simple кои се правилата при загревање на рерната и другите апарати.

Не се загрева само рерната
„Предгревањето е поставување на вашиот уред на саканата температура и чекање тој да ја достигне саканата температура. Ако мислевте дека треба само да ја загреете рерната – тоа не е сосема точно. Секој уред што го користите за готвење храна ќе треба претходно да се загрее. Фризерот, тостерот и рерната се загреваат од истите причини“, рече Лори Клајн, извршен готвач во Hamilton Beach Brands.

„Предгревањето е важно за многу намирници. Некои намирници треба да бидат крцкави, додека на други, како колачи или леб, им е потребна топлина за да реагираат и да го зголемат нивниот волумен“, објасни Клајн.

Кога не треба да ја загревате рерната?
Не треба да ја загревате рерната секогаш кога ја користите. Така е, на пример, ако не го печете, туку само го загревате садот.

„Нема потреба да се загрева ако само подгревате одредена храна, како пица или остатоци од ручек или вечера, но храната ќе се загрее побрзо кога ќе се загрее рерната и ќе можете порано да уживате во храната“, рече Клајн. кажа.

Греењето на рерната штити од труење
Безбедноста на храната е уште една важна причина зошто некои рецепти и јадења бараат претходно загревање. На крајот на краиштата, не сакате да се труете себеси или уште полошо вашето семејство или гостите со храна.

„За месото или живината, важно е да се размислува за безбедноста на храната. Храната мора да има одредена внатрешна температура за да се спречи формирање на бактерии. Никој не сака да ги доживее резултатите од неправилната подготовка на храната“, објасни готвачот.

Ако ја загреете рерната, знаете дека храната побрзо ќе се готви, па ќе помине помалку време во температурниот опсег во кој се размножуваат бактериите, пренесува Крстарица.

Значи, ако рецептот бара претходно загревање, од клучно значење е да одвоите време да го направите тоа. Ова не е чекор што сакате да го прескокнете. Иако поновите и паметни печки покажуваат кога е постигната саканата температура, тоа можеби не е секогаш 100 проценти точно. Ако сакате да бидете сигурни, најдобро е да почекате 20 минути, особено кога подготвувате месо и живина.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Не заборавајте да го вклучите листот од ова растение во вашата исхрана: Еве ги сите придобивки што ги има

Пет знаци дека имате токсични родители