in

Дали темното чоколадо е навистина здраво?

„Малите количества чоколадо нема да бидат штетни и можат да го променат вашиот однос со чоколадото, бидејќи можете да уживате во мали количини без да се чувствувате виновни што ќе го јадете на патот. Горчината обично помага со самоконтролата“.

Луѓето јадат чоколадо во некоја форма стотици години.

Поголемиот дел од тоа време ни доаѓаше во форма на течно какао, направено од зрна какао.

Некои култури – но не сите – во меѓувреме почнаа да додаваат шеќер, млеко и светкаво пакување во него.

Оние кои сè уште консумираат какао на потрадиционален начин, за тоа време започнаа дискусија за тоа дали чоколадото може да биде добро за нашето здравје.

На пример, Индијанците од Куна, кои живеат на островите Сан Блас во Панама, имаат низок крвен притисок кој не се зголемува со возраста, многу ниски стапки на срцеви удари, мозочни удари, дијабетес и рак и имаат тенденција да умираат од старост, вели Марги. Меккала, виш научен директор за епидемиолошки истражувања во Американското здружение за рак.

И спротивно на научниот консензус дека прекумерната сол може да го зголеми крвниот притисок, нивната исхрана содржи исто количество сол како и просечниот Американец.

За да дознае што точно консумираат на дневна основа, Мекала ги посети Куна Индијанците.

Открила дека секој ден консумираат околу четири шолји какао – какао помешано со вода и мала количина шеќер.

Но, Мекала не може со голема сигурност да го припише одличното здравје на Индијанците од Куна на пиењето какао – особено затоа што јадат двојно повеќе овошје и четири пати повеќе риба од просечната американска исхрана.

Плус, тие живеат поактивен живот отколку што имаме тенденција да правиме на Запад.

Многу други набљудувачки студии ги разгледаа придобивките од темното чоколадо во срцето, но тие може да бидат пристрасни бидејќи луѓето кои јадат чоколадо имаат тенденција помалку да се грижат за својата тежина, вели Џоан Менсон, професорка по медицина на Медицинскиот факултет Харвард.

Таа додава дека можеби на почетокот се поздрави.

Во една студија, истражувачите ја разгледаа исхраната и здравјето на 20.000 луѓе и открија дека јадењето до 100 грама чоколадо дневно – вклучувајќи дури и млечно чоколадо – е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.

Тие контролираа други фактори кои би можеле да играат улога, вклучително и пушењето и вежбањето, но рекоа дека може да има и други објаснувања освен чоколадата.

А потоа дојде големо клиничко испитување кое можеше да контролира други можни причини како што се исхраната и начинот на живот.

Се засноваше на претпоставката дека потенцијалните здравствени придобивки од какаото може да се сведуваат на високите нивоа на флавоноиди, растителни соединенија кои исто така може да се најдат во бобинки и чај.

Студијата за исходот на какаото и мултивитамините на 21.000 луѓе покажа дека земањето од 400 до 500 милиграми додатоци на какао флаванол може да го намали ризикот од смрт од срцеви заболувања со намалување на крвниот притисок и воспалението во телото.

Научниците користеле суплементи наместо вистинско какао, бидејќи концентрацијата на флавоноиди може многу да варира помеѓу различните марки чоколада, во зависност од бербата, производството и преработката, вели Менсон, кој беше главен истражувач на студијата.

Темното чоколадо може да има до четири пати повеќе флавоноиди од чајот, но истражувањата покажуваат дека содржината на флаванол се намалува за време на процесот на производство.

Како резултат на тоа, во моментов не постои консензус за тоа колку флаваноли од какаото ви се потребни за да имате здравствени придобивки, вели Гинтер Кунле, професор по нутриционистичка наука на Универзитетот во Ридинг.

И додека Европската управа за стандарди за храна (EFSA) вели дека околу 200 милиграми флаваноли од какао или 10 грама темно чоколадо се добри за здравјето, неодамнешните податоци сугерираат дека е поверојатно дека околу 500 милиграми дневно ќе направат разлика за нашето здравје. .

Тоа е еквивалент на малку помалку од една мала чоколадна лента од 30 грама.

„Не верувам дека каков било пристап за зголемување на содржината на флаванол ќе го претвори чоколадото во „здрава храна“, вели Кунле.

Темното чоколадо содржи и нешто друго за кое не знаеме многу.

Тој е еден од ретките извори – покрај кафето – на растителната молекула теобромин.

Иако е психоактивна супстанца, теоброминот – од исто семејство како кофеинот – може да ви даде „суптилен удар“ од кофеинот, вели Крис Алфорд, професор по применета психологија на Универзитетот во Западна Англија.

И колку е потемна чоколадата, толку е посилен ударот.

„Ако јадете многу темно чоколадо, може да добиете вистински удар, и тоа е подобро од ударот со кофеин“, вели тој.

За оние кои се загрижени дека чоколадото го зголемува ризикот од срцев удар, некои истражувачи велат дека всушност не треба да се избегнува поради тоа.

Темното чоколадо, исто така, обично содржи шеќер, но еден начин да го избегнете тоа е да изберете чоколада со поголем процент на какао од она што може да се најде во млечното чоколадо.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Докторот откри: На која страна треба да лежите за да престанете да ‘рчите?

Нов обид за лансирање ракета на Месечината со три кукли