Сувите сливи содржат полифенолни соединенија, кои делуваат како антиоксиданти кои помагаат во намалување на воспалението и реконструкција на коските. Ова овошје е полно и со калиум кој е добар за коските. Затоа, ова овошје може да спречи формирање на коскена маса, односно израстоци кај жени со остеоартритис.
Според д-р Наир, сувите сливи се корисни за луѓето со проблеми со коските. Тие се богати со бакар, магнезиум и витамин К, од кои сите се клучни за одржување на силни коски. Освен за здравјето на коските, сливите можат да бидат корисни и за нашето општо здравје бидејќи:
- тие можат да ги спречат раните знаци и симптоми на стареење, бидејќи се полни со антиоксиданси
- не го подигаат нивото на шеќер во крвта
- големата количина на влакна присутна во нив помага да се решат цревните проблеми
- Хранливи материи како што се витамините Б и Ц во сливите може да помогнат во контролата на опаѓањето на косата
- тие можат да го задржат нивото на холестерол под контрола и се добри за нашето срце.
Сувите сливи може да се јадат како закуски, да се додадат во печено месо, да се додадат и да се изблендираат во смути или да се јадат како џем. Но, пред сè, потребно е да ги јадете во количина препорачана од експертот.



GIPHY App Key not set. Please check settings