И на најискусните домаќинки им се случува јајцата да не им се сварат правилно или како што би сакале. За среќа, постои едноставен начин да подготвите една од вашите омилени јадења само по вкус.
Треба да го направите следново: Кога ќе ја истурите водата (треба да биде ладна) во тенџерето, внимавајте да биде 3 см над јајцата. Никогаш не истурајте топла вода, бидејќи постои поголема можност да испукаат поради температурни промени. Додадете 1/2 лажичка сода бикарбона, бидејќи тогаш ќе помогне подоцна полесно да ја извадите лушпата, па оставете да зоврие.
После тоа, веднаш извадете ја водата од шпоретот и капакот. Ќе продолжат да се варат во топла вода, а во зависност од тоа какви јајца сакате, оставете онолку во тенџерето,
За 4 минути ќе добиете меко варени јајца, а потоа жолчките ќе бидат како кога подготвувате пржени јајца.
Ако ги оставите 6 минути, жолчките ќе бидат малку поцврсти на рабовите, но сепак течат во средината.
Ако готвите 8 минути, жолчката ќе остане мека и кремаста, а вкусот ќе биде совршен.
За 10-12 минути јајцата ќе бидат тврдо варени .
Со еден врв можете лесно да ја исчистите лушпата, а тоа е накратко да ги префрлите варените јајца во сад со ледена вода.



GIPHY App Key not set. Please check settings