поред најголемата студија од ваков вид, алкохолот носи значителни здравствени ризици и не нуди никаква корист за младите, но некои постари луѓе може да имаат корист од пиењето мали количини, пишува Гардијан.
Тоа е заклучокот на авторите на студијата Глобалниот товар на болести, тековен проект базиран на Универзитетот во Вашингтон во Сиетл, кој обезбедува најсеопфатни податоци за причините за болести и смртност ширум светот.
Пред четири години, една студија рече дека дури и случајното пиење е штетно за здравјето и предложи владите да ги советуваат луѓето целосно да се воздржат. Но, по нова длабинска анализа на глобалните податоци, експертите кои ја спровеле новата студија дошле до нови заклучоци. Според нив, младите се изложени на поголеми здравствени ризици од консумирање алкохол отколку возрасните. Но, тие додаваат дека возрасните над 40 години кои немаат основни медицински состојби може да имаат корист од ограниченото консумирање алкохол, како што е мала чаша црвено вино дневно, вклучувајќи го и намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести, мозочен удар и дијабетес.
Нивните наоди, објавени во Лансет, се првите кои го објаснуваат ризикот од употреба на алкохол по географски регион, возраст, пол и година. Тие покажуваат дека глобалните препораки за консумирање алкохол треба да се засноваат на возраста и локацијата, со најстроги препораки за мажи на возраст од 15-39 години, кои се изложени на најголем ризик од штетно консумирање алкохол на глобално ниво.
„Нашата порака е едноставна: младите не треба да пијат, но постарите луѓе може да имаат корист од пиењето мали количини“, рече водечкиот автор д-р Емануела Гакиду, професор по здравствени метрички науки на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон. „Иако можеби не е реално да се мисли дека младите ќе се воздржат од пиење, мислиме дека е важно да се соопштат најновите докази за секој да може да донесе информирани одлуки за своето здравје.
Според анализата на навиките за пиење во 204 земји, вкупно 1,34 милијарди луѓе конзумирале штетни количества алкохол во 2020 година.
Студијата, објавена во Лансет, покажа дека 59% од оние кои пиеле штетни количини биле на возраст од 15-39 години – луѓе за кои алкохолот нема здравствени придобивки и носи ризици како што се повреди поврзани со алкохол, сообраќајни несреќи, самоубиства или убиства. Три четвртини од повредените алкохоличари се мажи.
Истражувачите го разгледаа ризикот од консумирање алкохол за 22 здравствени исходи, вклучувајќи повреди, кардиоваскуларни болести и рак, користејќи податоци за глобалниот товар на болести во 2020 година. Користејќи ги овие информации, истражувачите беа во можност да пресметаат колку алкохол може да испие едно лице , пред да преземат прекумерен ризик по нивното здравје во споредба со лице кое не пие алкохол. Тие откриле дека количината на алкохол што може да се конзумира без зголемени здравствени ризици се зголемува во текот на животот. Истражувачите сметаат дека стандарден пијалок е чаша црвено вино од 100 ml со 13% алкохол или конзерва или шише пиво од 375 ml со 3,5% алкохол.
Тие откриле дека за мажите на возраст од 15-39 години, препорачаната количина на алкохол пред да „ризикуваат да го загубат своето здравје“ е само 0,136 стандардни пијалоци дневно. За жени на иста возраст, „теоретско минимално ниво на изложеност“ е 0,273 пијалоци – околу една четвртина од стандардниот пијалок дневно.
За возрасни над 40 години без никакви основни медицински состојби, пиењето мала количина алкохол е поврзано со некои здравствени придобивки, како што се намалување на ризикот од коронарна срцева болест, мозочен удар и дијабетес.
Кај луѓето на возраст од 40-64 години, безбедното ниво на консумирање алкохол се движи од околу половина стандарден пијалок дневно до речиси два стандардни пијалоци. За луѓето на возраст од 65 и повеќе години, ризиците од „загуба на здравјето од консумирање алкохол“ се постигнуваат по консумирање нешто повеќе од три стандардни пијалоци дневно.
Но, просечната препорачана консумација на алкохол за возрасни над 40 години останува ниска, со 1,87 стандардни пијалоци дневно. После тоа, ризиците по здравјето се зголемуваат со секој нареден пијалок, пишува „Лансет“.
Посебна студија објавена во списанието PLOS Medicine во четвртокот покажа дека консумирањето седум или повеќе единици алкохол неделно е поврзано со повисоки нивоа на железо во мозокот. Железото во мозокот е поврзано со Алцхајмерова и Паркинсонова болест и е потенцијален механизам за когнитивно опаѓање поврзано со алкохол.
Д-р Ричард Пајпер, главен извршен директор на Alcohol Change UK, рече: „Научните истражувања за алкохолот спроведени во текот на стотици години многу јасно ни кажуваат дека алкохолот е многу штетен за човечкото тело на повеќе начини. До сега не бевме свесни за тоа и премногу од нас продолжуваат да пијат како оваа револуција според нашето знаење никогаш да не се случила. Ако се грижите за вашето здравје, убедливо најдобриот пристап е да не пиете воопшто.



GIPHY App Key not set. Please check settings