Трендовите за здрава храна се во пораст, што мора да признаеме е убава и многу позитивна работа. Сепак, таканаречената брза храна се уште ја консумираат многумина и покрај нејзината лоша репутација.
Многу намирници се на списокот на непожелни намирници, со години се вели дека не се здрави, а експертот за исхрана Светална Станишиќ откри што е тоа што никогаш не би го јадела и зошто.
„За мене чипсот и помфритот се на црната листа. Затоа што се прават во фритеза каде што никогаш не се менува маслото.
Така, еднаш месечно во тие продавници за брза храна, т.е. индустријата за брза храна, го чистат ѓубрето и тие отпадоци и остатоци, а не го чистат маслото, само додаваат повеќе, а она што повеќе се загрева и лади, всушност има повеќе штетни, токсични материи, во смисла на канцероген акриламид, но и други супстанции кои влијаат на порастот на лошиот холестерол во организмот“, вели Станишиќ, професор по исхрана и доктор по физичка хемија, во подкастот „Здрав начин на живот. со Данијела Давидов Кесар“ на списанието Политика.
Затоа, тие се штетни за срцето и крвните садови и го зголемуваат ризикот од рак, изјави Светлана Станишиќ.
Затоа, тие се штетни за срцето, крвните садови и го зголемуваат ризикот од рак, вели Светлана Станишиќ, професорка по исхрана и доктор по физичка хемија во подкастот на списанието „Политика“.



GIPHY App Key not set. Please check settings