Доса, храна која се јаде за појадок во Индија, еволуираше во брза храна и се јаде низ целиот свет во секое време од денот.
Традиционалното досаи или доса е јадење старо најмалку две илјади години. Тоа е тенка јужноиндиска палачинка направена од ферментирано тесто од натопен ориз и мунг грав. Омиленото јадење на Индијците, но и на актуелниот потпретседател на САД, а најверојатно и кандидатката за претседател на САД, Камала Харис, сега може да се најде на речиси секој дел од планетата.
Индијците го јадат ова здраво и вегетаријанско јадење наутро, а понекогаш се одлучуваат за дел од чатни и самбхар (јака супа од леќа) наместо идли поди.
Меѓутоа, со текот на времето, дозата еволуираше за да вклучува различни состојки и филови како зачинети компири во масала доса, пренесува BBC.
Тоа е документирано во античката литература и се пренесува низ генерации, при што јужните индиски држави Тамил Наду и Карнатака тврдат дека јадењето е нивно.
Доса се смета за автохтона индиска суперхрана поради пробиотските квалитети кои произлегуваат од нејзиниот процес на ферментација.
„Ферментираното тесто, благодарение на дејството на млечно киселинските бактерии и квасецот, има зголемено ниво на есенцијални амино киселини. Ова помага да се намалат антинутриентите (како што е фитинската киселина) и ензимските инхибитори, што ја прави исклучително хранлива храна за консумирање“, објасни микробиологот д-р Наванета.
Комбинацијата на ориз и леќа е толку вградена во индиската култура што во секое време може да се понудат речиси 70 видови дози.



GIPHY App Key not set. Please check settings