in

Доса – индиска брза храна која Камала Харис ја сака

Доса, храна која се јаде за појадок во Индија, еволуираше во брза храна и се јаде низ целиот свет во секое време од денот.

Традиционалното досаи или доса е јадење старо најмалку две илјади години. Тоа е тенка јужноиндиска палачинка направена од ферментирано тесто од натопен ориз и мунг грав. Омиленото јадење на Индијците, но и на актуелниот потпретседател на САД, а најверојатно и кандидатката за претседател на САД, Камала Харис, сега може да се најде на речиси секој дел од планетата.

Индијците го јадат ова здраво и вегетаријанско јадење наутро, а понекогаш се одлучуваат за дел од чатни и самбхар (јака супа од леќа) наместо идли поди.

Меѓутоа, со текот на времето, дозата еволуираше за да вклучува различни состојки и филови како зачинети компири во масала доса, пренесува BBC.

Тоа е документирано во античката литература и се пренесува низ генерации, при што јужните индиски држави Тамил Наду и Карнатака тврдат дека јадењето е нивно.

Доса се смета за автохтона индиска суперхрана поради пробиотските квалитети кои произлегуваат од нејзиниот процес на ферментација.

„Ферментираното тесто, благодарение на дејството на млечно киселинските бактерии и квасецот, има зголемено ниво на есенцијални амино киселини. Ова помага да се намалат антинутриентите (како што е фитинската киселина) и ензимските инхибитори, што ја прави исклучително хранлива храна за консумирање“, објасни микробиологот д-р Наванета.

Комбинацијата на ориз и леќа е толку вградена во индиската култура што во секое време може да се понудат речиси 70 видови дози.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Зошто луѓето се бакнуваат? Историјата на оваа секојдневна навика е фасцинантна

Упорноста во долината Неретва на Марс откри камен со можни знаци на антички живот