in

Едно 10-годишно истражување докажало: Чајот го продолжува животот

Пиењето чај е поврзано со помал ризик од смрт, сугерира нова студија. Истражувачите од британскиот Национален институт за здравје користеле податоци од Биобанката во земјата, во која 85% од половина милион мажи и жени на возраст од 40 до 69 години пријавиле дека редовно пијат чај.

Пиењето чај е поврзано со помал ризик од смрт, сугерира нова студија.

Ова е добредојдено истражување за оние кои сметаат дека пиењето чај е едно од секојдневните задоволства во животот.

Студијата покажа дека во споредба со оние кои не пијат чај , луѓето кои консумираат две или повеќе шолји секој ден имаат 9-13% помал ризик од смрт , велат истражувачите, како што објави Гардијан.

Наодите, објавени во Annals of Internal Medicine, покажаа дека резултатот е ист без оглед на тоа дали лицето додава млеко или шеќер во својот чај или која е неговата претпочитана температура. Резултатите беа исти без оглед на генетските варијанти кои влијаат на брзината со која луѓето го разградуваат кофеинот .

Истражувачите од британскиот Национален институт за здравје користеле податоци од Биобанката во земјата, во која 85% од половина милион мажи и жени на возраст од 40 до 69 години пријавиле дека редовно пијат чај . Од нив, 89% тврдат дека пијат црн чај. Студијата беше спроведена со прашалник кој беше одговорен од 2006 до 2010 година и следен повеќе од десет години.

Фернандо Родригез Арталехо, професор по превентивна медицина и јавно здравје на Автономниот универзитет во Мадрид, ја опиша студијата како „ значаен напредок во оваа област “.

Арталехо рече:

„Овој труд покажува дека редовното консумирање на црн чај (најшироко консумираниот чај во Европа) е поврзано со намалување на вкупната смртност и особено на смртноста од кардиоваскуларни болести во текот на 10 години кај средовечна, претежно бела, постара популација.

Во ноември, Гардијан објави дека пиењето кафе или чај може да биде поврзано со помал ризик од мозочен удар и деменција, според најголемата ваква студија. Истражувачите од Медицинскиот универзитет Тијанџин во Кина открија дека луѓето кои консумираат две до три шолји кафе или три до пет шолји чај дневно, или комбинација од четири до шест шолји од двата пијалоци, имаат најмал ризик од мозочен удар или деменција. Оние кои пиеле две до три шолји кафе и две до три шолји чај дневно имале 32% помал ризик од мозочен удар.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Скриена закана: Што ќе се случи ако легнете со мокра глава?

7 намирници богати со магнезиум – за здраво срце и анти-стрес