За да им помогнат на луѓето да ги исчистат неуредните фрижидери и да го намалат отпадот од храна, научниците од Токио тестираа едноставни организациски техники – и се што ви треба за да започнете е лента и неколку налепници.
„Многу често, причината поради која храната се расипува и се фрла е затоа што ја заборавате во фрижидерот и подоцна ја наоѓате расипана“, изјави за Би-Би-Си Кохеи Ватанабе, експерт за управување со отпад од Универзитетот Теикио во Токио.
Губењето на храната во домаќинството е глобален проблем од огромни размери. Во Велика Британија, околу 60% од целокупниот отпад од храна доаѓа од домаќинствата, а во САД 40-50%.
Слична е статистиката и во Јапонија. Во 2021 година, околу 47% од 5,2 милиони тони отпад од храна за јадење во земјата доаѓаа од приватни кујни.
Причините за целиот тој отпад од домаќинствата се различни, но има некои заеднички виновници.
Тие вклучуваат „изгубена“ храна во фрижидерите, потрошувачите кои погрешно ги толкуваат ознаките за датумот на храната, импулсно купување и лошо планирање за време на посетите на супермаркетите и општ недостаток на свест за потребата да се намали фрлањето храна.
Речиси сите земји се свесни за овие проблеми и многумина се обидуваат да ги решат. Но, Јапонија се соочува со уште поголем притисок да најде решенија бидејќи увезува речиси две третини од својата храна.
Ова ги зголемува економските и еколошките трошоци за фрлање производи за јадење.
„Јапонија е земја која воопшто не е самодоволна во снабдувањето со храна“, вели Томоко Окајама, експерт за управување со отпад на Универзитетот Таишо во Токио.
„Не е добра идеја да увеземе повеќе храна отколку што ни треба, а потоа да фрлиме многу од неа“, вели Окајама.
Како двајца од водечките јапонски истражувачи за отпадот од храна, Окајама и Ватанабе ги истражуваат основните причини зошто храната за јадење завршува во ѓубрето, а потоа се обидуваат да го искористат тоа знаење за да дизајнираат интервенции засновани на докази.
Нивниот последен проект применува техники за организација на фрижидерот за да се справи со еден од главните извори на отпад: преполниот фрижидер.
Како што вели Окајама, „Ако можеме да им помогнеме на луѓето да управуваат со нивните фрижидери, можеме да ги спречиме да заборават дека има храна внатре“.
Многу луѓе ја фрлаат храната многу пред истекот на рокот
Во 2018 година, Окајама спроведе истражување на повеќе од 500 жители на Токио за да истражи зошто ја фрлаат храната.
Очекувано, испитаниците често претпоставуваа дека свежото овошје и зеленчук се лоши или дека преработената храна повеќе нема да има добар вкус.
Понекогаш храната едноставно се забораваше. Сепак, таа исто така идентификуваше важен извор на конфузија што води до отпад: многу луѓе ја фрлаат храната по датумот „најдобар пред“.
Урмите „Најдоброто пред“ и „употреба до“ не се иста работа, ниту пак нужно значи дека производот повеќе не е добар, особено во случај на ферментирана храна, вели Ватанабе.
„Храната се расипува со текот на времето и ќе биде небезбедна за јадење, затоа треба да внимаваме да ја консумираме пред тоа“, вели тој. „Но, некои производи како ферментираната храна стануваат повкусни со текот на времето“.
Во Јапонија и некои други земји, „најдоброто претходно“ се однесува на датумот пред кој производот е на врвот на вкусноста, додека „употреба до“ се однесува на датумот до кој производителот ја гарантира безбедноста на потрошувачката.
Потрошувачите ширум светот имаат тенденција да ги мешаат овие датуми.
Користете ленти и налепници
Окајама и Ватанабе заклучија дека повеќестраната стратегија која комбинира образование во заедницата и практични техники за организирање на фрижидери може да помогне.
– Создадете полица или дел за храна што ќе истече или користете лента/налепници за етикетирање.
– Направете ја таа храна видлива со проѕирен послужавник или сад, наместо да ја туркате назад.
– Проверете ги датумите „најдобри пред“ – тие се различни од „користење до“.
– Ако треба да ја фрлите храната, направете го тоа свесно. За да ја поттикнат оваа практика, истражувачите во Токио дури предложија додавање налепници со порака дека ви е жал што не ја јадете храната.
За почеток, Ватанабе и Окајама им поделија на жителите црвена и бела лента со пруги.
Оваа лента се користела за обележување на делот од фрижидерот резервиран за расиплива храна или за директно обележување на производите што треба брзо да се јадат.
Тие, исто така, делеа проѕирни пластични контејнери со отворен врв што требаше да ја направи лесно расипливата храна повидлива и лесно достапна.



GIPHY App Key not set. Please check settings