in

Го регулира нивото на холестерол и крвниот притисок: Јаболков оцет и мед како лек

Суровиот мед и јаболков оцет имаат благотворно дејство поради нивната способност да се бранат од инфекции и да третираат различни состојби кои влијаат на подобар квалитет на живот.

Ако ги консумирате заедно, ќе ги добиете следниве придобивки:

  • Подобро здравје и елиминација на болки во зглобовите (добро за болка од артритис)
  • Елиминација на киселина и олеснување на горушица
  • Подобрување на дигестивното здравје, вклучително и проблеми со запек
  • Губење на тежина
  • Го намалува нивото на холестерол и го намалува крвниот притисок
  • Ја ублажува болката во грлото
  • Повеќе енергија
  • Младешки изглед и подобра состојба на кожата
  • Лек за лош здив
  • Намалување на воспалението

Зошто е толку успешна комбинација?

Придобивките од смесата може да се објаснат со гледање на нивните хемиски својства и интеракција со телото. Многу експерти веруваат дека се разболуваме кога нашето тело станува претерано кисело (pH под 7).

Оцетот е природно кисел, но кога се консумира, станува алкален. И медот има ниска pH вредност, но ја зголемува алкалноста на телото во моментот на консумирање.

Овие две супстанции се совршен начин да се ослободи телото од вишокот киселост поради стресниот начин на живот и консумирањето нездрава храна и пијалоци. Нашите тела функционираат најдобро и најздраво кога pH вредноста на телото е помеѓу 7,0 и 7,4, малку алкална.

Како да направите лековита напивка од јаболков оцет и мед

Погрижете се да добиете состојки кои се нефилтрирани и во нивните природни форми. Мед и јаболков оцет кои не се преработени, па ги задржале сите свои хранливи својства.

Измешајте заедно:

  • 1 лажичка суров мед
  • 1 лажичка јаболков оцет (ако можете да го толерирате вкусот, зголемете ја дозата на 1 лажица)
  • 1 чаша топла вода

Можеби на почетокот ќе се борите со силниот вкус во устата, но штом ќе ги почувствувате придобивките, најверојатно ќе сакате да се држите до рецептот.

Кога да го пиете?

Најдобро е смесата да се пие на празен стомак, наутро. Консумирајте го околу 20-30 минути пред јадење. Бидете доследни и користете го секојдневно. Некои предлагаат да го зголемите внесот на два, па дури и три пати на ден, во зависност од вашите потреби и толеранција на вкус.

Како и со многу природни препарати, најдобро е да го тестирате на себе и да видите како влијае на вашето тело, иако големата потрошувачка на јаболков оцет може да предизвика ниско ниво на калиум и намалена густина на коските.

Исто така, јаболковиот оцет може да комуницира со диуретици, лаксативи и лекови за дијабетес и срцеви заболувања, па ако планирате да го користите секојдневно, консултирајте се со вашиот лекар за да избегнете интеракции со лековите што ги земате.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

МАКАРОНИ ВО КРЕМСОС: Вкусот им го подобруваат 2 вида топено сирење кое се мачка

На карневалот во Рио де Жанеиро се очекуваат повеќе од 40 милиони луѓе