Италијанските тестенини не се тешки за подготовка, но готвачите ги истакнаа најчестите грешки што ги прават луѓето поради кои нема доволно вкус.
Никогаш не ги плакнете тестенините по готвењето бидејќи така ќе го измиете скробот што дозволува сосот да се залепи на тестенините. Ова ќе го расипе вкусот, пишува Klix.ba.
Грешка е и да се додаде премногу масло, поради што сосовите не можат да ги задржат своите својства и вкусови. Сосот често е предизвик за многумина, бидејќи може да испадне премногу воден или премногу густ.
Италијанците претпочитаат мала количина сос, наместо да ги „дават“ тестенините во него. Шефот Роберта Д’Елио истакна дека многумина подготвуваат преголеми порции како грешка.
„Важно е да се внимава на порциите. Додадете 100 грама тестенини во еден литар врела вода. Така ќе го задржите тој ал денте вкус“, истакна таа.
Исто така, треба често да ги проверувате тестенините за да не се преварат и да не имаат благ вкус.
GIPHY App Key not set. Please check settings