Крцкавото пилешко во сладок и солен сос е кинеска класика
„Генерал Цо“ е јадење кое ја прослави кинеската кујна во Америка, а со тоа и во целиот свет. Не само што е најпопуларното кинеско јадење, туку беше и четвртото најпопуларно јадење во Америка
Крцкавото пилешко во сладок и солен сос е кинеска класика, но во овој рецепт длабинското пржење се заменува со лесен метод на пржење на месото, што прави многу помалку неред и сепак го обезбедува истото задоволство од вкусот на кинеската храна.
Состојки:
- 4 пилешки батаци без коски и кожа, исечени на парчиња од 2 см
- 1/4 чаша, плус 1 лажица пченкарен скроб, поделени
- сол, бибер
- 3 лажици растително масло, поделени
- 2 чешниња лук, ситно издробени
- 3/4 лажица мелена црвена пиперка
- 3/4 чаша пилешка супа
- 2 лажици hoisin сос
- 2 лажици мед
- 1/4 чаша соја сос
- сок од половина лимон
- 1 главица брокула исечкана на цветчиња
- сусам, за декорација
- 2 чаши варен ориз, за сервирање
Подготовка:
Ставете парчиња пилешко и ¼ чаша пченкарен скроб во голема пластична кеса. Зачинете со сол и бибер и добро исцедете да се измешаат сите состојки.
Додадете две лажици масло во голема тава, по можност вок, на средна топлина.
Истресете го вишокот пченкарен скроб од месото и додадете го пилешкото во маслото. Пржете го во серии додека не порумени, околу седум минути. Исцедете го на чинија обложена со хартиена крпа.
Додадете ја преостанатата лажица масло во тавата и испржете ги снегулките од лукот и црвената пиперка додека не замирисаат, околу 30 секунди. Истурете ја пилешката супа и внимателно изгребете ги сите вкусови од дното на тавата со дрвена лажица.
Во средна чинија изматете ги сосот hoisin, медот, соја сосот и сокот од лимон со преостанатата 1 лажица пченкарен скроб додека не се соединат. Додадете ја смесата во тавата и динстајте додека малку да се згусне, околу една минута.
Сега додадете ја брокулата во сосот и динстајте додека не омекне, околу пет минути. Вратете го пилешкото во тавата и мешајте додека не се премачка со сосот.
Варете сè најмногу уште една минута.
Пилешкото посипете го со сусам и послужете го преку ориз.



GIPHY App Key not set. Please check settings