Надуеност, гасови, запек и дијареа се најчестите дигестивни проблеми кои погодуваат милиони луѓе. Современиот начин на живот е најважната причина зошто повеќе од 15 отсто од светската популација страда од тешка форма на цревна хиперсензитивност, позната како синдром на нервозно дебело црево (IBS).
Надуеноста и другите симптоми на лошо варење може да се спречат со избирање на храна
Дигестивниот систем е многу важна алка во нашето целокупно здравје. Не можеме да влијаеме на некои од еколошките фактори кои влијаат на доброто варење и на целиот дигестивен систем. Но, она што можеме да го направиме и што е исклучиво наша одговорност и желба е изборот на храна. Еве листа од пет групи на храна за кои е докажано дека се добри за поздраво варење. Тие ќе бидат драгоцена помош во избегнувањето на честите гастроинтестинални симптоми, но и во стабилноста на имунитетот. Добро е познато дека имунитетот започнува од нашите црева, а рамнотежата на добрите и лошите бактерии е неговата основа.
Интегралните житарки ја имаат тајната за добро варење и како да избегнете надуеност
Бел или кафеав ориз? Интегрален или бел леб? Чести дилеми, особено во светло на трендовите во поздрава исхрана, но и фактот дека некои житарки се токму она што „паѓа на стомак“. Лекарите советуваат дека за подобро функционирање на цревата да избираме житарки од цели зрна. Нивната тајна во одржувањето на оптималната дигестивна функција се влакната, а за нормално функционирање на цревата ни требаат најмалку 25 грама влакна дневно.
Во споредба со рафинираните јаглехидрати како белиот леб и тестенините, интегралните житарки имаат повеќе влакна заедно со дополнителни хранливи материи, како што се омега-3 масните киселини. Кога цревните бактерии ферментираат влакна, тие произведуваат масни киселини со краток ланец. Овие молекули го промовираат правилното функционирање на клетките што го обложуваат дебелото црево, кое содржи околу 70 проценти од клетките на нашиот имунолошки систем.
И покрај популарноста на диетите со малку јаглехидрати, нивното целосно исклучување секако не е добро за цревата, имунитетот или целокупното здравје.
Зелениот зеленчук е одличен за цревниот микробиом и спречува дијареа и надуеност
Лиснатиот зеленчук, како што се спанаќот или кељот, се одличен извор на влакна. Исто така, постојат хранливи материи како фолна киселина, витамин Ц, витамин К и витамин А. Истражувањата покажуваат дека лиснатите зеленило содржат и специфичен вид шеќер, кој го помага растот на здравите бактерии. Јадењето повеќе влакна од лиснатиот зелен зеленчук ќе направи многу за подобар микробиом на цревата.
Овошје со ниска содржина на фруктоза
Ако сте некој кој е склон кон гасови и надуеност, намалете го внесот на фруктоза или фруктоза. Иако овошјето е здраво, некои сорти како јаболка, круши и манго се богати со фруктоза. Од друга страна, бобинки и агруми како што се портокалите и грејпфрутот содржат помалку фруктоза. Ова ги прави полесно да се конзумираат и да се варат, а со помала веројатност да предизвикаат гасови и надуеност. Бананите се овошје со малку фруктоза, а богати се и со растителни влакна. Тие содржат инулин, супстанца која го стимулира растот на добрите бактерии во цревата.
Храна со малку маснотии
Луѓето кои страдаат од воспалителни болести на цревата или имаат нервозни и чувствителни црева треба да се држат до посно протеини и да избегнуваат храна богата со масти. Ова особено се однесува на брзата, пржена и пржена храна. Храната богата со масти може да предизвика зголемени контракции на дебелото црево и иритација на неговата мукозна мембрана.
Високата содржина на масти во црвеното месо е само една причина да изберете поздрави опции, како риба или пилешко. Експертите велат дека црвеното месо ги поттикнува бактериите на дебелото црево кои произведуваат хемикалии поврзани со зголемен ризик од затнати артерии. Протеините треба да се консумираат, но има и други намирници кои ги обезбедуваат. Ако не можете да живеете без месо, консумирајте го умерено, а нека биде пилешко, мисиркино или говедско месо.
Авокадото е ризница на влакна
Иако не е меѓу намирниците кои се вообичаени во нашата клима, авокадото треба да биде вклучено во исхраната. Тоа е суперхрана полна со влакна и есенцијални хранливи материи, како што е калиумот, кои помагаат за подобра дигестивна функција. Авокадото содржи малку фруктоза, па затоа е помала веројатноста да предизвика гасови. Умереноста е клучна во сè, затоа внимавајте на големината на вашите порции кога станува збор за храна како ореви и авокадо. Иако се богати со хранливи материи, тие исто така се богати со масти.



GIPHY App Key not set. Please check settings