Доколку применувате пост , важно е да знаете дека фактот што ќе исклучите одредени намирници од исхраната на одреден временски период не треба негативно да влијае на вашето здравје.
Другата храна може да го надомести недостатокот на протеини и хранливи материи, а како најдобро да се постигне тоа, објасни нутриционистот Јована Вучелиќ:
Покрај тоа што постот има духовно значење, тој придонесува и за чистење на организмот од мрсна, преработена и калорична храна. Сепак, сигурно се прашувате што би можеле да јадете, да не беа повремените пекари, бисквити, сокови, кифлички и сите оние намирници кои воопшто не’ прават да се чувствуваме добро – вели нутриционистот и дава пример за оброк:
Подгответе:
Леќа
Грав
Наут
Грашок
Потоа додадете цели зрна:
Интегрален ориз
Просо
Амарант
Леќата
Со сето тоа додадете ја киноата и сезонската салата.
Доволно е да се јаде риба два пати неделно, а со неа се додаваат компири, слатки компири или спанаќ, како и прелив за риба – маслиново масло, магдонос, сол, лук.
За ужина:
За да се одржи стабилно ниво на ситост, со овошје, идеално е да се комбинираат путери (од бадеми, ореви, лешници) или сурови јаткасти плодови, хумус и моркови.
Важно е да се знае дека исхраната треба да биде разновидна, богата со вкус, богата со антиоксиданси, витамини и минерали. Ако постите и се чувствувате дефокусирано, депресивно, без енергија, тоа значи дека вашата исхрана е монотона и ви треба помош од нутриционист – заклучува Јована.



GIPHY App Key not set. Please check settings