in

Италијанскиот нобеловец физичар вели дека тестенините треба да се готват на тивок оган, но готвачот не се согласува

На Фејсбук се разви дискусија за тоа дали може да се заштеди повеќе од вообичаено при подготовката на тестенините со сос, па пастата да се свари на помал оган и на тој начин да заштеди гас.

Нобеловецот Џорџо Париси се најде на удар на критиките откако промовираше начин на готвење тестенини за заштеда на пари, кој не беше добро прифатен од италијанските готвачи.

Тестенините генерално се едни од најевтините јадења, а се готват за неколку минути, што значи дека може да се класифицираат како евтин оброк. Најчесто го готвиме со зовривање вода, потоа додавање тестенини и готвење на силен оган, но Париси, добитник на Нобеловата награда за физика, поддржа метод кој овозможува помала потрошувачка на енергија .

Така, наместо да се варат тестенините на силен оган, квантниот теоретичар Џорџо Паризи препорачува да ја намалите топлината или целосно да ја исклучите.

Споделувајќи ја објавата на снимателот и продуцент Алесандро Бусири Вици на својот Фејсбук профил, Париси рече дека верува дека тоа е добра опција.

Имено, Вици предложи при готвењето на тестенините, откако ќе ги ставите во зовриена вода, да го намалите огнот и да го покриете садот во кој се варат тестенините, бидејќи на овој начин ќе потрошите помалку гас или струја, во зависност од тоа што готвите. Ако го следите неговиот совет, почекајте минута подолго отколку што обично би требало да ги сварите тестенините и да го послужите вашиот оброк.

Париси додаде дека покривањето на тавата е клучно, бидејќи спречува губење на топлина.

Сепак, не се сите љубители на овој трик, односно идејата предизвика многу раздор меѓу готвачите. 

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Доволна е една лажица пред спиење: Десет придобивки од јаболков оцет

Три пози за надарените мажи: Доведете ја до незаборавна кулминација