На секои 43 секунди некој добива срцев удар. Тоа се случува кога протокот на крв, кој носи кислород во срцевиот мускул, сериозно се намалува или целосно запира.
Артериите кои го снабдуваат срцето со крв можат полека да се стеснуваат поради насобраните масти и затоа исхраната е од клучно значење. Овошјето е добро за целокупниот имунитет бидејќи е богато со витамини и растителни влакна.
Сепак, некои видови овошје минуваат низ процеси кои ги лишуваат од суштинските придобивки. Важно е да се напомене дека сувото овошје е исклучително хранливо, но сепак најлошо за срцето доколку се консумира во големи количини.
Едно парче суво овошје содржи приближно исто количество хранливи материи како свежото овошје, но концентрирано во многу помала форма. Истражувањата покажуваат дека јадењето суво грозје може да го намали крвниот притисок, да ја подобри контролата на шеќерот во крвта, да го намали холестеролот и да обезбеди чувство на ситост.
Британските лекари предупредуваат дека сувото овошје треба да се јаде со главниот оброк, а не како ужина. Сепак, тој е исто така богат со шеќер и калории, а може да предизвика проблеми кога се консумира прекумерно.
За да се направи некое суво овошје уште послатко и попривлечно, често се премачкува со шеќер или сируп пред да се исуши. Сувото овошје со додаден шеќер се нарекува и захаросано овошје, а може да се зашеќерат сите видови овошје. На пример, често се лажеме дека јаболката се здрави и кога ги шеќеруваме, иако е докажано дека додадениот шеќер има штетно влијание врз здравјето, го зголемува ризикот од дебелина, срцеви заболувања, па дури и рак.



GIPHY App Key not set. Please check settings