Јадете здрава пица, па затоа е вистинско време да се обидете да направите тесто од карфиол.
Состојки:
800 гр карфиол
2 јајца
200 гр гауда
сол, бибер, лук во прав
2 лажици маслиново масло
оригано
Подготовка:
Карфиолот измијте го, исчистете го и исечкајте го во процесор за храна со големина на зрно ориз (ако немате процесор за храна, користете ренде и изрендајте ја од страната со најголеми дупчиња). На масло пропржете го сечканиот карфиол околу 10 минути. Зачинете со бибер, сол и лук по желба.
Карфиолот се остава да се излади, па се додаваат јајцата и ренданото сирење. Префрлете ја смесата на хартија за печење, формирајте пица со обем од околу 30 см. Ставете го да се пече во загреана рерна на 250°C околу 15 минути или додека тестото не ја промени бојата.
Само тогаш можете да ставите прелив за пица на печеното тесто , но внимавајте да не го пренатрупате, на крајот посипете со оригано. Вратете ја во рерна 5-8 минути додека да се растопи кашкавалот. Кусо изладете ја пицата и послужете.



GIPHY App Key not set. Please check settings