Веројатно некој веќе ве советувал дека не треба да јадете премногу солена храна, бидејќи потоа ќе бидете жедни. Иако советот е на место, последиците од непридржување кон него не се. Научниците открија дека солта не нè прави пожедни, туку всушност нè прави погладни!
Поради некоја причина, никој досега не направил студија за да се утврди врската помеѓу внесот на сол и вода. Научниците знаат дека зголемувањето на внесот на сол го стимулира производството на урина, па едноставно се претпоставуваше дека вишокот течност доаѓа од внесот на вода. Меѓутоа, истражувачите од германскиот центар за воздухопловство, Центарот за молекуларна медицина Макс Делбрик, Универзитетот Вандербилт и нивните колеги од целиот свет дошле до неочекувани откритија за време на симулацијата на патувањето до Марс, а нивната работа е објавена во списанието „The Journal of Клиничко истражување“.
Испитаниците (сите мажи) беа поделени во две групи кои беа затворени во имитациски вселенски брод – едната 105 дена, а другата 205. Имаа идентична исхрана, со исклучок што во последните недели добиваа различен сооднос на сол. во нивните оброци.
Резултатите потврдија дека вишокот сол во исхраната го зголемува производството на урина, но научниците беа изненадени кога открија дека испитаниците кои јаделе повеќе сол всушност пиеле помалку вода. Тајната беше во уреата, моќниот осмолит, кој се врзува за водата и помага во нејзиното пренесување во телото. Неговата функција е да му помогне на телото да ја задржи водата и да се ослободи од солта, открија научниците.
Исто така, овие „космонаути“ повеќе се жалеле на глад.
„Сега сакаме да видиме како овој процес влијае на црниот дроб, мускулите и бубрезите“, вели професорот Фридрих Ц. Луфт, еден од истражувачите.
„Иако не го испитавме крвниот притисок и другите аспекти на кардиоваскуларниот систем, јасно е дека сите овие функции се тесно поврзани со одржувањето на нивото на водата во телото и метаболизмот.



GIPHY App Key not set. Please check settings