in

Овој здрав намаз можете да го подготвите за само 10 минути!

Наутот е одлично мешункасто растение кое е богато со протеини, влакна и витамини и дефинитивно треба што почесто да го вклучувате во вашето мени.Тој е една од главните состојки на се попопуларниот хумус намаз, кој од арапската кујна се прошири речиси во целиот свет.

Хумусот по овој рецепт се прави многу брзо, бидејќи се користи конзервирана леблебија која не мора да ја натопите преку ноќ, туку веднаш е подготвена за употреба.

Состојки:

1 конзерва наут

50 мл маслиново масло

50 гр сусам

2 чешниња лук

сок од половина лимон

сол

Подготовка:

Наутот процедете го, но зачувајте ја течноста од конзервата. Ставете ги во блендер заедно со сусам, маслиново масло, ситно сечкан лук, сок од лимон и билки.

Измешајте сè со најголема брзина за да добиете компактна смеса. Ако е премногу густа, додадете малку од течноста во која беше леблебијата. Доколку е потребно, додадете уште џем и уште еднаш измешајте сè.

Префрлете ги во сад и послужете. Ако има останато, покријте го со фолија и чувајте го во фрижидер.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Домаќинки тврдат дека ЛАЖИЦА ОД ОВА му дава посебен ВКУС на тестото: Уште ПОБРЗО ќе РАСТЕ, мора да пробате

За посилно срце и помалку мамурлак: Ова се придобивките од секојдневното консумирање мед