in

Пет намирници кои промовираат подобро варење

Одредени намирници, вклучувајќи овошје, зеленчук, цели зрна и мешунки, се богати со диетални влакна, кои го помагаат варењето со поттикнување на редовно празнење на дебелото црево и спречување на запек.

Дополнително, некои намирници богати со влакна може да помогнат во одржувањето на здрава цревна постава со обезбедување храна за корисни цревни бактерии.

Ова го поддржува целокупното варење и придонесува за поздрава цревна средина. Нутриционистката Дестини Муди открила неколку такви намирници, пишува порталот Дан.

  1. Бадеми
    Бадемите се богати со диетални влакна, и растворливи и нерастворливи, кои помагаат непречено да се движат работите и спречуваат запек.

„Со речиси четири грама влакна на 28 грама, бадемите обезбедуваат речиси половина од вашите дневни потреби за витамин Е. Некои студии покажаа дека јадењето бадеми го зголемува производството на бутират, соединение кое се ослободува кога корисните бактерии во цревата се хранат со тоа“, вели Муди.

  1. Чиа семе
    Чиа семето е исклучително богато со диетални влакна, од кои значителен дел се растворливи влакна. Растворливите влакна апсорбираат вода и формираат супстанца слична на гел во дигестивниот тракт.

„Околу 28 грама чиа семе содржат дури 10 грама влакна, што е доста импресивно. Плус, тие се богати со омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на срцето и мозокот“, откри таа.

  1. Аспарагус
    Аспарагусот содржи инулин, еден вид пробиотски влакна што служи како храна за корисни цревни бактерии. Ова помага да се негува и одржува здрава рамнотежа на цревната микробиота, што е од суштинско значење за оптимално варење и здравје на цревата.

„Околу 130 до 150 грама аспарагус содржи околу три грама влакна. Видот на влакна кои се наоѓаат во аспарагусот, инулин, е исто така пробиотско влакно кое не може да се разложи во цревата и не се апсорбира од цревните бактерии. Така, служи како извор на храна за корисните бактерии во цревата“, вели Муди.

  1. Овес
    Овесот содржи растворливи влакна кои делуваат како пробиотици, обезбедувајќи храна за корисни цревни бактерии. Овие бактерии помагаат да се одржи здрава рамнотежа во цревната микробиота, што е важно за варењето и целокупното здравје на цревата.

„Во околу 240 грама варен овес има пет грама влакна, а овесот е особено одличен за вашите црева. Не само што е докажано дека неговите растворливи влакна го намалуваат холестеролот и ве одржуваат сити, туку и овесот е пробиотско влакно. Тоа значи дека ги храни добрите бактерии во вашите црева“, вели нутриционистот.

  1. Киноа

Богата со растворливи и нерастворливи влакна, киноата го поддржува редовното празнење на дебелото црево и го спречува запекот, што е од суштинско значење за здравјето на дигестивниот систем.

„Киноата е позната како зрно, но технички е семе, што ја прави здрава јаглехидрати без глутен, олеснување за оние кои имаат дигестивни проблеми од јадење глутен и пченица. Околу 185 грама варена киноа има пет грама влакна и сите девет есенцијални амино киселини“, истакнува таа.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Научниците го реконструираа лицето на „најсуровиот човек што некогаш живеел“

Тој е ситен, а таа висока и 11 години постара од него: Начинот на кој добија дете шокираше многумина, но на актерката не и е грижа