Омилените коскесто овошје на многумина од северозападна Кина – праските, кријат различни придобивки за здравјето на луѓето. Тие можат да учествуваат во здравата исхрана и на возрасните и на децата.
Една праска исечена на коцки обезбедува околу 11,1 милиграми витамин Ц. Со јадење една праска, едно лице може да добие и дел од препорачаната дневна доза на калиум, влакна и железо.
Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на витамин Ц може да го подобри изгледот и здравјето на кожата. Овој моќен антиоксиданс игра витална улога во формирањето на колаген. Колагенот делува како систем за поддршка на кожата, го промовира заздравувањето на раните и ја зголемува нејзината сила.
Со јадење праски, човекот ја добива потребната количина на растителни влакна за тој ден.
Праските сами по себе нема да обезбедат доволно железо за да се спречи анемија од дефицит на железо. Сепак, луѓето можат да ги вклучат во исхраната заедно со храна која содржи повеќе железо, како што се суво грозје, индиски ореви или спанаќ.



GIPHY App Key not set. Please check settings