Готвачите споделија дека тајната на совршеното пире од компири се крие во билните зачини.
Состојки:
800 гр компири
1 главица кромид
1 лажица маслиново масло
2 лажици сечкани свежи билки
Мускатно оревче
50 мл крем за готвење
100 мл млеко
1 лажица путер

Подготовка:
Излупете ги компирите и варете ги во солена вода околу 20 минути. Излупете го и исечкајте го кромидот и пропржете го на врело масло. Измешајте ги зачините, сол, бибер, мускатно оревче и павлака. Загрејте го млекото со путерот.
Исцедете ги и испасирајте ги компирите, измешајте ги со млекото и зачинете со сол, бибер и морско оревче. Промешајте ја смесата со кромид, павлака и тревки. Послужете пире од компири со месо или риба.



GIPHY App Key not set. Please check settings