Вака подготвена е подобра од неговата мрсна верзија.
Мусаката е многу лесна за подготовка, заситна е, вкусна и затоа е многу чест гостин на трпезите.
Иако домаќинките обично го приготвуваат со месо, неговата посна варијанта е исто така многу вкусна.
Состојки:
- 1 кг компири
- 200 гр ориз
- 300 гр печурки
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- сол
- бибер
- зачини по вкус
Подготовка:
Во тава загрејте малку вода, а потоа динстајте го ситно исечканиот кромид додека да омекне.
Исечкајте ги печурките и лукот, па заедно пропржете ги по кромидот.
На крајот во малку вода додадете го оризот кој претходно сте го измиле.
Додадете зачини по вкус.
Излупете ги компирите и исечете ги на подебели прстени, а потоа додадете сол и бибер и зачини по вкус и убаво измешајте.
Садот во кој ќе ја печете мусаката обложете го со хартија за печење.
На дното на садот обложете порција компир, па врз него ставете дел од филот од ориз.
Постапката повторувајте ја онолку колку што имате материјал, но погрижете се да ги редите компирите последен.
Се прелива со топла вода за да се натопат компирот.
Печете ја мусаката на 200 степени околу 25 минути.



GIPHY App Key not set. Please check settings