in

ШТО Е ПОДОБРО – овошјето од портокал или сок од портокал?

Јадењето овошје и пиењето овошен сок не се исти, особено кога сте на диета. Ова за „Данас“ го изјави нутриционистката Ивана Мишиќ.

Сокот од портокал и портокал ги имаат истите основни хранливи материи, но целото овошје содржи многу диетални влакна во неговата оригинална форма, што го менува начинот на варење и апсорпција.

Шеќерот од соковите брзо влегува во крвотокот, додека истото количество шеќер од целото овошје многу побавно влегува во крвотокот. Ако го испиете сокот и целиот шеќер одеднаш ви влезе во крвотокот, калориите што не ги апсорбирате во тој момент ќе се складираат како маснотии. Од друга страна, ако го јадете овошјето и шеќерот во него постепено се распаѓа, бидејќи влакната ја забавуваат брзината со која шеќерот се вари, вашето тело има поголеми шанси да ги апсорбира тие калории. Во овој случај, ќе се согорат повеќе калории, а помалку ќе се одложуваат. Исто така, поради задржување на диеталните влакна, се намалува апсорпцијата на шеќер во крвта. Влакната како сунѓерите го апсорбираат шеќерот во телото и ја забавуваат неговата апсорпција.

Друг момент во корист на целото овошје е тоа што кога го цедиме овошјето, секогаш користиме повеќе отколку што би можеле да изедеме инаку. Така, еден цеден сок од портокал обично содржи три до четири портокали и во овој случај уште поголема количина шеќер, кој побрзо влегува во крвта.

Овошјето во својата природна форма содржи цела низа супстанции – витамини, минерали, влакна, фитонутриенти, кои се борат против дебелината преку забрзување на метаболизмот и намалување на апсорпцијата на шеќер.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Истражување: КОВИД-19 може да ја наруши функцијата на мозокот

Холивуд под закана! ChatGPT започнува да пишува скрипти