Маслото од соја е многу честа состојка во готовата преработена храна во лименки, а резултатите од студијата покажуваат дека е полошо од шеќерот.
Шеќерот и маснотиите се сметаат за најнездрави намирници, но научниците предупредуваат дека има нешто понездраво од тие две намирници – маслото од соја, пишува Daily Mail.
Тоа е едно од најчесто користените растителни масла , а половина од растителните масла произведени во светот се масло од соја.
Иако ова масло не мора да го имате во течна состојба на полица во кујната, многу често тоа е состојка во готовата, преработена храна во лименки и слични пакувања.
Тестирањето на лабораториски глувци Маслото од соја долго време се сметаше за многу здрав избор, но резултатите од студијата објавена во стручното списание „PLOS One“ укажуваат на бројни причини зошто популарната состојка за готвење може да има сериозни последици по здравјето на поединецот, што е уште полошо. отколку шеќерот.



GIPHY App Key not set. Please check settings