| Состојки | Количина |
| ЗА КОРАТА: | |
| јајца | 5 |
| масло | 8 лажици |
| брашно | 8 лажици |
| шеќер | 8 лажици |
| какао | 3 лажици |
| прашок за пециво | 1 |
| ЗА ПРВ ФИЛ: | |
| млеко | 800 мл |
| густин | 8 лажици |
| шеќер | 15 лажици |
| маргарин | 250 гр |
| ЗА ВТОР ФИЛ: | |
| шлаг крем | 250 гр |
| чоколадо за готвење | 150 гр |
| млечно чоколадо | 100 гр |
| ЗА ПРЕЛИВ: | |
| вода | 200 мл |
| шеќер | 200 гр |
Како да се подготви
- За кората измешајте сè со миксер и печете на 200 °C. Додека се пече направете прелив од вода и шеќер. Кога ќе се испече колачот (кога нема остатоци на мешалките) извадете го и оставете го да се излади до половина – да не биде жешко и прелијте го со преливот врз колачот. Направете го филот од 800 мл млеко со шеќер. Пред тоа, измешајте ја конзистентноста во малку млеко одземено од неговата вкупна количина. Оставете го млекото да зоврие со 15 лажици шеќер, а потоа додадете го шлагот и варете додека не се згусне.
- Потоа се мати маргаринот и кога ќе се излади филот се меша со маргаринот да се добие една маса. Рамномерно распоредете го филот врз колачот. Потоа доаѓа вториот фил. Се става шлагот со чоколадите да се варат полека додека да се растопат чоколадите. Потоа тргнете го од оган и почекајте малку да се излади. Прелијте го колачот и оставете го да отстои до следниот ден. Послужете и уживајте.



GIPHY App Key not set. Please check settings