in

Сочна шлаг торта: Брзо се прави, уште побрзо се јаде!

СостојкиКоличина
ЗА КОРАТА:
јајца5
масло8 лажици
брашно8 лажици
шеќер8 лажици
какао3 лажици
прашок за пециво1
ЗА ПРВ ФИЛ:
млеко800 мл
густин8 лажици
шеќер15 лажици
маргарин250 гр
ЗА ВТОР ФИЛ:
шлаг крем250 гр
чоколадо за готвење150 гр
млечно чоколадо100 гр
ЗА ПРЕЛИВ:
вода200 мл
шеќер200 гр

Како да се подготви

  • За кората измешајте сè со миксер и печете на 200 °C. Додека се пече направете прелив од вода и шеќер. Кога ќе се испече колачот (кога нема остатоци на мешалките) извадете го и оставете го да се излади до половина – да не биде жешко и прелијте го со преливот врз колачот. Направете го филот од 800 мл млеко со шеќер. Пред тоа, измешајте ја конзистентноста во малку млеко одземено од неговата вкупна количина. Оставете го млекото да зоврие со 15 лажици шеќер, а потоа додадете го шлагот и варете додека не се згусне.
  • Потоа се мати маргаринот и кога ќе се излади филот се меша со маргаринот да се добие една маса. Рамномерно распоредете го филот врз колачот. Потоа доаѓа вториот фил. Се става шлагот со чоколадите да се варат полека додека да се растопат чоколадите. Потоа тргнете го од оган и почекајте малку да се излади. Прелијте го колачот и оставете го да отстои до следниот ден. Послужете и уживајте.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Родените во овој месец живеат најдолго, а еве зошто

Ова се ТРИТЕ НАЈУБАВИ БОИ кои најдобро го истакнуваат исончаниот тен и прават да изгледаме СЕКСИ – тие имаат навистина посебен шмек