in

ТРИ ЈАЈЦА НЕДЕЛНО. Научниците открија дали тие можат да помогнат во заштитата на здравјето на срцето

Студијата сугерира дека консумирањето едно до три јајца неделно е поврзано со 60 отсто помал ризик од развој на кардиоваскуларни болести.

Една неодамнешна студија истражуваше како потрошувачката на три јајца неделно влијае на здравјето на срцето и авторите објавија впечатливо откритие.

Студијата сугерира дека консумирањето една до три јајца неделно е поврзано со 60 отсто помал ризик од развој на кардиоваскуларни болести.

Всушност, студијата покажа уште помал ризик од развој на кардиоваскуларни болести – 75 проценти – за оние кои јаделе четири до седум јајца неделно. Сепак, тие открија заштитна улога за јадење едно до три јајца неделно, откако ги земаа предвид социодемографските и клиничките фактори.

Авторите заклучија дека консумацијата на јајца може да има заштитна улога против кардиоваскуларни болести кога е вклучена во здрава исхрана со мала потрошувачка на заситени масни киселини.

Консумација на јајца и здравје на срцето

Има многу истражувања кои го разгледуваат здравствениот потенцијал на јајцата, особено во однос на здравјето на срцето. Сепак, наодите се контрадикторни. Неколку студии, вклучително и студија од 2019 година, открија дека консумацијата на јајца всушност го зголемува кардиоваскуларниот ризик.

Јајцата содржат висококвалитетни хранливи материи, како што се протеини, минерали, витамини растворливи во масти, железо и каротеноиди. Во исто време, тие исто така содржат високо ниво на заситени масни киселини и значителни количини на холестерол, кои се сметаат за лоши за срцето.
Една нова студија анкетираше здрави мажи и жени кои живеат во грчката метрополитенска област Атина во врска со нивните навики за конзумирање јајца. За 1.514 мажи во студијата, средната возраст беше 46 (+-13 години), а за 1.528 жени, средната возраст беше 45 (+-14 години).

Истражувањето започна во 2001 година со 3.042 учесници. Во конечните здравствени проценки за периодот 2011-2012 година беа опфатени 2.020 од овие лица.

Истражувачите побараа од учесниците сами да ја пријават својата месечна потрошувачка на јајца, или сами или како состојки во рецептот. Тие потоа ги поделија овие бројки на неделни нивоа на потрошувачка.

Ограничувања на податоци

Еден од авторите на гореспоменатата прегледна студија е д-р Анѓела Живковиќ, вонреден професор и раководител на Лабораторијата на Универзитетот во Калифорнија и Дејвис.

Врз основа на нивоата на заситени масти на учесниците, д-р Живковиќ се посомнева дека тие веројатно јаделе помалку црвено месо или друго месо богато со заситени масти.

Дали јајцата се добри за здравјето на срцето?

Според д-р Живковиќ, здравјето не се заснова на индивидуална храна, туку на целата исхрана .

Дали јајцата можат да бидат дел од здрава исхрана која е компатибилна со превенција на срцеви заболувања? Апсолутно. Дали се тие вистинскиот избор за сите луѓе? Не – изјави Живковиќ.

Јајцата се богат извор на витамини Б2, Б12 и селен, кои имаат кардиопротективно дејство. Витамините Б2 и Б12 што ги содржат, додаде таа, можат да помогнат во нормализирање на нивото на хомоцистеин, што, кога е покачено, може да доведе до артериски наслаги. Селенот во јајцата е заслужен за помагање во борбата против оксидативниот стрес, кој е главна компонента на срцевите заболувања.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Се намалува водата во каналите во Венеција

Ако момче ви праќа вакви пораки, тоа значи дека се заљубил