Резултатите од голем број студии јасно укажуваат што треба да јадеме. Докажано е дека оревите го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, а храната богата со флаванол може да помогне во борбата против деменцијата. Иако овие студии се фокусираа на специфична храна, една неодамнешна, чии резултати беа објавени во „JAMA Internal Medicine Journal“, заклучи дека здравата исхрана воопшто може да го намали ризикот од прерана смрт за 20 проценти.
Секако, споменатата студија не нуди точна листа на намирници што треба да се консумираат, што го заклучуваат повеќето најнови нутриционистички студии.
Почитувањето на упатствата за исхрана за Американците, кои ги издава владата и се оценува, ажурира и одобрува од медицински експерти на секои пет години, беше успешно за учесниците на возраст над 36 години, дури и откако ќе се прилагодат на нивните посебни навики во исхраната или преференции.
„Многу студии кои ги испитуваат ефектите на исхраната врз здравјето ги испитуваат поединечните состојки или видови на храна. Но, исхраната е многу посложена бидејќи никој од нас не јаде само една работа“, објаснува кардиологот Елизабет Клодас за порталот The Healthy . „Ова беше голема студија која го разгледуваше придржувањето кон различните навики на исхрана во долг временски период и покажа дека поздравите обрасци на исхрана водат до подобро здравје, а со тоа и подолг живот.
Студијата го следеше придржувањето кон различните шеми на здрава исхрана кај повеќе од 72.000 учесници, а по повеќе од три децении, истражувачите открија дека построгото придржување може да го намали ризикот од смртност од сите причини и од сите причини, вклучувајќи кардиоваскуларни болести, рак и респираторна болест.
Истражувачите заклучија дека следењето на препорачаните упатства за исхрана може значително да придонесе за нашата долговечност.
„Ова значи дека не постои само еден специфичен режим кој ги носи сите придобивки, ние можеме да избереме поздрави навики кои се пореални за нашите индивидуални околности и сепак да доживееме задоволувачки резултати“, вели Клодас.
Како што објави The Healthy , најновите упатства за исхрана препорачуваат да се јаде храна богата со хранливи материи, имено свежо овошје и зеленчук.
Тие исто така препорачуваат ограничување на количината на храна и пијалоци со висока содржина на натриум, додадени шеќери и заситени масти за да се намалат ризиците од прерана смрт, како и ограничување на внесот на алкохол.
За жал, кардиологот објаснува дека денешната исхрана изобилува со храна и пијалоци кои треба да се избегнуваат според упатствата на споменатата студија. Некои ја нарекуваат стандардна американска (американска) диета, позната по изобилството на преработено месо, млечни производи, ултра рафинирани житарки и додадени шеќери.
„Овој начин на исхрана е лишен од есенцијални хранливи материи (храна богата со растителни влакна, омега-3 масни киселини, антиоксиданси или растителни стероли, природни растителни компоненти кои помагаат да се намали апсорпцијата на холестерол) кои го поддржуваат кардиоваскуларното и општото здравје“, вели Клодас, додавајќи дека неправилната исхрана може да го зголеми воспалението во телото и да предизвика поголем ризик од развој на кардиоваскуларни болести, дијабетес и заболување на замастен црн дроб, па дури и да предизвика нарушувања на менталното здравје.
Каква храна треба да јадеме?
Кардиологот Клодас вели дека медитеранската исхрана многупати се покажала како еден од здравите режими и затоа и е еден од омилените.
„Колку повнимателно ја следите целата растителна диета, толку подобро. Грав, мешунки, овошје, зеленчук, јаткасти плодови, семиња и цели, здрави, непреработени житарки треба да го сочинуваат најголемиот дел од вашата дневна доза на храна. Рибата, млечните производи и месото треба да се консумираат релативно умерено, а преработеното месо целосно да се избегнува“, заклучува кардиологот.



GIPHY App Key not set. Please check settings