in

За ова јадење вреди да се помачите: Роловано мисиркино месо со лешници

Дали се обидовте да го направите?

Состојки:

900 гр мисиркини гради на парче
1 лажица зачини за сува билка
1/2 лажичка сол
50 гр путер
50 мл белог вино

Полнење:
50 гр путер
100 гр кромид
50 гр презла
30 гр исчистени лешници
50 мл свеж сок од лимон
3 лажици сечкан магдонос
50 ml вода

Подготовка:

Во тава растопете го путерот, додадете го кромидот исечкан на коцки и нежно пропржете додека не порумени.
Се трга од шпорет, се додава презла, грубо сечканите лешници, се додава сок од лимон, магдоносот, водата и се меша убаво.
Мисирката растопете ја во поголем стек и по потреба лесно изматете ја со чекан за месо.
Посипете го месото со суви билки, сол и рамномерно премачкајте го со подготвената смеса.
Направете ролат, врзете со кујнски врв и ставете во соодветна тава.
Покријте со растопен путер, а потоа вино, па печете 45 минути во рерна загреана на 200 степени.
Кога ќе се испече ролатот, извадете го конецот, оставете го да одмори 10 минути и исечете го.
Послужете со прилог по ваш избор.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Објавен првиот трејлер за филмот „Флеш“

Мачу Пикчу повторно отворен за туристи