Готвачите се почесто користат густин наместо брашно за лепење, бидејќи густинот создава потенок и крцкав слој кој подобро ја задржува влагата на рибата и не дозволува да апсорбира премногу масло.
Рецепт за печена риба со дебелина
Дебелината дава златно-кафеава боја и ја намалува апсорпцијата на маслото, правејќи го садот поздрав и помалку мрсен.
Исто така е без глутен, што го прави одличен избор за луѓе со нетолеранција на глутен или оние кои претпочитаат полесни оброци.
Со користење на густина, готвачите создаваат иновативни јадења кои им се допаѓаат на хранителите и оние кои бараат поздрави опции.
Состојки:
– 1 кг риба по избор
– 200 g густина
– 3 лажички сол
– 1 лажичка пиперка
– 1 лажичка лук во прав
- други зачини по ваш избор
– масло за пржење
Подготовка:
Исечете ја рибата на парчиња, посолете ја и оставете ја во фрижидер. Ова најдобро се прави еден ден претходно, но може да се направи и неколку часа пред пржење.
Ставете ја смесата во сад, додадете една кафена лажичка сол, бибер, лук и други зачини по избор. Сè добро соединете. Истурете го маслото во длабок сад, доволно за да може рибата да „плива“ во него и добро загрејте го.
Извадете ја рибата од фрижидер, секој дел убаво извалкајте го во смесата од згуснувачите, а потоа спуштете ги во врелото масло.
По потреба превртете ја рибата неколку пати за да биде рамномерно испржена од сите страни.
Послужете ја пржената риба со компири или друга салата која одлично оди со овој специјалитет, пренесува net.hr.