Чизкејкот се правел во античка Грција со само три состојки – брашно, сирење и мед. Денес оваа торта е популарна низ целиот свет и секој ја подготвува на различен начин. Ви носиме и корејски рецепт за чизкејк од боровинки кој можете да го послужите и кога имате гости.
Состојки:
1 пакување бисквити
50 ml топла вода
20 гр шеќер
1 лажичка сок од лимон
За полнење:
200 гр крем сирење
45 гр шеќер
140 мл слатка павлака
30 ml ладна вода
5 g желатин
1 лажица сок од лимон
За глазурата од боровинки:
80 гр боровинки
30 гр шеќер
1 лажичка сок од лимон
80 гр јогурт
3 g желатин
15 ml вода
За декорација:
60 мл слатка павлака
1 лажичка шеќер
1 лажица глазура од боровинки


GIPHY App Key not set. Please check settings