in

Дали сте ја пробале оваа комбинација на вкусови? Говедско месо во сос од портокал и мед

Малку необично, но вкусна комбинација…

Состојки:

  • 4 говедски стекови,
  • 1 голем портокал,
  • 4 dcl вода,
  • 4 dcl крем за готвење,
  • 1 лажица мед (багрем или цветен),
  • 1 мала лажица мешавина од бел, црн и црвен пипер, крупно мелен,
  • 1/4 мала лажица мелен риган,
  • 1/4 лажичка мелен босилек
  • зеленчук по вкус, сол.

Подготовка:

  • Говедските шницли се матат и се сечат со нож за да не се виткаат при печењето и динстањето. Виткајте ги во подготвената смеса од зачини: бел, црн и црвен пипер, сол, зеленчук, мајоран и босилек.
  • Во длабока тава загрејте го маслото и ставете ги шницлите. Шницелите пропржете ги на масло од двете страни додека не ја сменат бојата. Потоа прелијте ги со 4 dcl вода и половина од кремот за готвење. По желба можете да ги додадете споменатите зачини.
  • Портокалот пресечете го на половина и исцедете го сокот и измешајте го со една лажица мед со говедското месо од тавата. Доколку е потребно, додадете повеќе зачини.
  • Варете го говедското месо до саканата цврстина.
  • Околу десет минути пред да се задуши говедското месо, додадете ја преостанатата количина крем за готвење. Кога ќе завршите, сосот треба да биде кремаст.
  • Послужете ги на чинии и секое парче покријте го со сосот во кој се динстало говедското месо.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Истражување: Колку секс е нормално да имате?

Предупредување до родителите: Никогаш не правете ги овие три работи ако детето почне да се гуши ВИДЕО