Малку необично, но вкусна комбинација…
Состојки:
- 4 говедски стекови,
- 1 голем портокал,
- 4 dcl вода,
- 4 dcl крем за готвење,
- 1 лажица мед (багрем или цветен),
- 1 мала лажица мешавина од бел, црн и црвен пипер, крупно мелен,
- 1/4 мала лажица мелен риган,
- 1/4 лажичка мелен босилек
- зеленчук по вкус, сол.
Подготовка:
- Говедските шницли се матат и се сечат со нож за да не се виткаат при печењето и динстањето. Виткајте ги во подготвената смеса од зачини: бел, црн и црвен пипер, сол, зеленчук, мајоран и босилек.
- Во длабока тава загрејте го маслото и ставете ги шницлите. Шницелите пропржете ги на масло од двете страни додека не ја сменат бојата. Потоа прелијте ги со 4 dcl вода и половина од кремот за готвење. По желба можете да ги додадете споменатите зачини.
- Портокалот пресечете го на половина и исцедете го сокот и измешајте го со една лажица мед со говедското месо од тавата. Доколку е потребно, додадете повеќе зачини.
- Варете го говедското месо до саканата цврстина.
- Околу десет минути пред да се задуши говедското месо, додадете ја преостанатата количина крем за готвење. Кога ќе завршите, сосот треба да биде кремаст.
- Послужете ги на чинии и секое парче покријте го со сосот во кој се динстало говедското месо.



GIPHY App Key not set. Please check settings